2024.04.27, Szombat
Múzeumba került a kacsintós pénztárca és a Centrum-szatyor
retrotrafik.hu

Múzeumba került a kacsintós pénztárca és a Centrum-szatyor

mti

2020.02.28. 12:46

Tárgyi emlékekkel idézi fel a magyarországi rendszerváltás időszakát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) most megnyílt tárlata.

Hirdetés

Közösségi kiállításként, a látogatók korabeli tárgyi emlékeinek segítségével idézi fel a magyarországi rendszerváltás időszakát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Közös időnk '89-90 címmel pénteken megnyílt időszaki tárlata.        

A Nemzeti Múzeum kiállítása döntően a több mint ötven felajánló által átadott tárgyi anyagra épül, az intézmény saját gyűjteményi darabjai csupán kiegészítik ezeket.   

A látogatók éppúgy találkozhatnak korabeli röpiratokkal, szamizdat könyvekkel, választási plakátokkal, mint a mindennapi élet tárgyaival: "kacsintós" pénztárcával, kisdobos övvel, Commodore számítógéppel, az útlevélbe csúsztatott valutalappal vagy a Centrum áruház narancssárga nejlonszatyrával.   

Mindezt a falakon egy párhuzamos képregény ágyazza kerettörténetbe, amelyben két korabeli fiatal, Kriszti és Zoli történetei segítik az események szubjektív átélését a Nemzeti Múzeum augusztus 30-ig látogatható kiállításában.

"A elmúlt egy év során a múzeum látogatói hozták be azokat a tárgyakat, amelyek a rendszerváltásra emlékeztették őket, amelyekhez történeteik kötődtek. Gál Vilmos kurátor ezekből válogatott össze értő szemmel egy sorozatot, amely a rendszerváltás egy sajátos olvasatát adja, az egyszerű állampolgárok szemszögéből" - mondta el a kiállítás megnyitóján az MNM főigazgatója.   

Varga Benedek kiemelte, hogy a tárlat azokat a fiatalabb korosztályokat is igyekszik megszólítani, amelyeknek nincsenek személyes emlékei a 1989-ről.

HelyitörténelemkiállításNemzeti Múzeum