2024.07.13, Szombat
Folytatják a faültetési akciókat Csepelen
Illusztráció: pexels

Folytatják a faültetési akciókat Csepelen

mti

2020.03.01. 07:43

Harminc új fát ültettek el önkéntesek részvételével, valamint az agrár-, az innovációs és technológiai, illetve a honvédelmi tárca államtitkárainak és a XXI. kerület polgármesterének közreműködésével a csepeli Daru-dombon pénteken.

Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere elmondta: a Csepeli zöld sziget program keretében évente 45 ezer egynyári növényt, valamint 7-8 ezer őszi cserjét osztanak szét a helyi lakosoknak, illetve van gyümölcsfa-osztási és komposztálási program is.

A polgármester kiemelte, hogy 2010 óta több mint 10 ezer új fát ültettek el, amivel Csepel az első a budapesti kerületek között. Idén döntött az önkormányzat arról is, hogy minden gyermek születése után elültetnek egy új fát - tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy készül a kerületben klímastratégia, amelynek része a tervezett faültetési program.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára felidézte, hogy a klímaválság hatásainak csökkentése érdekében a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervet hirdetett meg. Ebben szerepel a többi között az a vállalás, hogy a kormányzat gondoskodik minden újszülött után 10 fa ültetéséről. Ez évente 1 millió, 2030-ig 10 millió fát jelent.

Az erdőgazdaságokban, az utak és vasútvonalak mentén, barnamezős, valamint a honvédségi használatra feleslegessé vált területeken faültetési programot indítanak - jelezte az államtitkár.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy a városokban különösen fontos a zöldfelületek, az erdőborítottság növelése, a Csepelhez hasonló peremkerületek erdőterületeinek megőrzése és bővítése. A fával borított területek már rövid távon hatékonyan ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait, például a városi hőszigetek kialakulását.

Az államtitkár ezért arra biztatta az önkormányzatokat, hogy vegyék igénybe a Vidékfejlesztési program erdősítési támogatási pályázatát, az állami erdőgazdaságok pedig rendelkezésre állnak a szakmai munkában, tervezésben, kivitelezésben, vagy akár az önkéntesek szakmai segítésében.

HelyiCsepelfaültetés