2024.04.18, Csütörtök
Turisztikai központtá alakítják ezeket a világörökségi helyszíneket
Illusztráció - regmult.blogspot.com/

Turisztikai központtá alakítják ezeket a világörökségi helyszíneket

mti.hu

2020.03.06. 08:00

A római limes magyarországi szakaszán régészeti parkot, látogatóközpontot és egy információs centrumot is kialakítanak.

Hirdetés

Régészeti parkot, látogatóközpontot és egy információs centrumot alakítanak ki a római limes magyarországi szakaszán, valamint tervezik a nagytétényi és a verőcei helyszínek fejlesztését is. A projekt keretében a nagytétényi Campona castellum és a verőcei kikötőerőd örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása fog megvalósulni. A három ütemből álló beruházás első üteme millió forintból jön létre.

A beruházás célja, hogy a világörökség-várományos helyszíneit tematikus hálózattá fejlesszék.

Camponának a római birodalom pannóniai határvonalán (limes) elhelyezkedő egyik segédcsapat-táborát és települését nevezték. Campona katonai tábora (castellum) Budapest déli kapujában fekszik, Nagytétény központjában.

A nagytétényi kastély mellett fekvő egykori lovasíjász-tábor a magyarországi római limes egyik kiemelt pontja. A Magyar Nemzeti Múzeum a projekt keretében látogatóközpont, kiállítás, régészeti park, játszótér, rendezvényhelyszín és egy LimesInfoCentrum létrehozását is tervezi.

 

Kihasználják az üresen álló területeket

A nagytétényi római castellum területének harmada beépítetlen. A római védművekkel - erődfallal, tornyokkal, kapukkal - határolt, parkosított területen a tábor épületeit, főútjait érzékeltetik majd, amely egy kilátóhelyről is áttekinthető lesz. A fennmaradó szabad terület rendezvény- és közösségi térként hasznosítható. A terület lehetőséget kínál továbbá római lovastábor bemutatására és folyamatos régészeti kutatásra is.

A teljes fejlesztés három ütemben valósul meg.

Jelenleg az első ütemről van szó, amelyben látogatóközpont, kiállítás, kőtár létrehozása, szabadtéri rendezvénytér és bemutató szerepel.

 

A fejlesztés a múlt örökségeire hívja fel a figyelmet

A római Limes másik pontján, Verőcén is készül egy látogatóközpont. A Pest megye északi részén látható római őrtorony maradványaira épülő turisztikai fejlesztés az egykori Limes másik szerepére hívja fel a figyelmet. Az őrtorony nemcsak védelmi funkciót töltött be, hanem a hadsereg átkelését, vízi járművek kikötését is szolgálta. A 415 kilométer hosszú dunai limes szakaszban világörökségi várományos helyszín a verőcei kikötőerőd is.

A konzorciumi tagok egy pályázaton 219 millió forint támogatást kaptak, amelyet a hídfőállás és környezete turisztikai célú fejlesztésére és hasznosítására fordítanak.

A kétszintes látogatóközpontban a késő római határvédelem, a római kori hajózás és vízhasználat témáját mutatják be interaktív módon, emellett egy római tematikus játszóteret és tanösvényt is kialakítanak.

A fejlesztésre pályázó konzorcium vezetője a Magyar Nemzeti Múzeum, tagja a verőcei önkormányzat, valamint az Iparművészeti Múzeum, amelynek nagytétényi területén a fejlesztés egy része zajlik, továbbá a Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

HelyilátogatóközpontturisztikaNagytétényVerőceműemlékfelújítás