2021.12.09, Csütörtök
Újra megjelentek a fekete gólyák Gödöllő közelében
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Újra megjelentek a fekete gólyák Gödöllő közelében

MTI

2020.05.15. 17:36

A madár egy folyamatos erdőborítással kezelt, vizenyős területen jelent meg a térségben.

Hirdetés

A Pilisi Parkerdő valkói erdészetének területén, Bag község határában fekete gólyát fotózott le egy kihelyezett vadkamera - közölte az erdőtársaság társaság szóvivője.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint a fekete tollazatú, piros csőrű, feltehetően idősebb példány egy folyamatos erdőborítással kezelt, vizenyős területen jelent meg, ahol megtalálta az igényeinek megfelelő élőhelyet a párjával.

A Pilisi Parkerdőben az erdészek mesterséges és természetes tavak, vízfolyások karbantartását, helyreállítását végezték el az utóbbi években. A néhány tíz négyzetméteres vízfelületek biztosítják a kétéltűek szaporodását, így a fekete gólya számára elegendő táplálék áll rendelkezésre.

Idősebb erdészek elmondása szerint a fekete gólya korábban is költött Gödöllő környékén, de sokáig nem lehetett találkozni e rejtett életmódot folytató madárral.

A fekete gólya (Ciconia nigra) fehér "rokonával" ellentétben életét nem az emberek szeme előtt éli.

A Pilisi Parkerdő területén legutóbb 2018-ban két fekete gólya pár költötte ki a fiókáit egy Esztergomhoz, illetve Pilismaróthoz közeli erdőterületen. A két fészkelő párnak három-három fiókája repült ki.

HelyiPilisi ParkerdőgólyaGödöllőBag