2024.07.25, Csütörtök
Hídszerkezettel épül sikló a Gellért-hegyre

Hídszerkezettel épül sikló a Gellért-hegyre

mti

2020.07.22. 11:38

A turistabusz forgalmat enyhítő közlekedési eszköz a Hegyalja út alatti aluljáróból indul, a felső állomása pedig a Citadella sétányhoz csatlakozik.

Célegyenesbe fordult a Gellért-hegyi sikló építésének előkészítése, amely a következő hetekben, hónapokban be is fejeződhet - közölte a SIKLÓ-BERUHÁZÓ Kft. szerdán az MTI-vel.

A beszámolóból kiderül, a Gellért-hegyi felvonó bejárata a Tabán területén, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból fog nyílni. A sikló az Orom utcáig, mintegy 100 méteres szakaszon a föld alatt fog közlekedni. 

Innen egy a domborzati viszonyok függvényében változó magasságú hídszerkezeten halad tovább a felszín felett, egészen a Citadella sétányhoz csatlakozó, felső állomásig. 


A jogi folyamatok után régészeti feltárások következnek

A közlemény arra is kitér, hogy egy július 10-i kormányhatározat által a főpolgármester és az I. kerületi polgármester mellett a kormány is támogatását nyilvánította ki, ezzel megszületett a beruházáshoz szükséges konszenzus.   

Jelenleg a beruházás építési engedélyének meghosszabbítását célzó eljárás folyik, és ezzel párhuzamosan aktualizálhatják a fejlesztés megvalósítására létrehozott projektcég és a fővárosi önkormányzat között 2009-ben megkötött szerződést. E szükséges jogi folyamatok lezárulása után adhatja a főváros birtokba a területet a kivitelezés céljára, amely a még hátralévő régészeti feltárások elvégzésével indul el.   


Évszázados elképzelés valósulhat meg a beruházó szerint

A közlemény a beruházás indoklására is kitér. Eszerint a sikló a Tabán és a Citadella között lehetővé teszi a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalom akár teljes kiváltását is, ezáltal tisztább és élhetőbb környezetet teremt az érintett városrészben élők számára. Az új turisztikai attrakció emellett hozzájárul Budapest képének a formálásához, tovább erősítve az idegenforgalmi vonzerejét.

"Ezzel egy több mint egy évszázada a közbeszéd részét képező, több mint másfél évtizede a tervezőasztalon lévő, hiánypótló beruházás előkészületi munkálatai gyorsulhatnak fel és fejeződhetnek be a következő hetekben, hónapokban"

- áll az összegzésben.   

A kommüniké szerint a fővárosi székhelyű SIKLÓ-BERUHÁZÓ Kft. 2008-ban kezdte meg a működését projektcégként, alapításának célja a Gellért-hegyi sikló tervezése és megépítése. A magyar befektetői érdekeltségbe tartozó társaság 75 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Gellérthegyi SIKLÓ Kft.-ben, amelyben további 25 százalék felett a Budapesti Közlekedési Központ rendelkezik. A Gellérthegyi SIKLÓ Kft. közvetlenül felel majd a beruházás megvalósításáért.

HelyiközlekedésfejlesztésGellért-hegyTabán