2024.04.25, Csütörtök
Különleges templom épül közel 20 méter magas toronnyal Budakeszin
A fotók az építkezés során készültek (MEVA Zsalurendszerek)

Különleges templom épül közel 20 méter magas toronnyal Budakeszin

magyarepitok.hu

2020.08.31. 08:26

A többszörösen díjazott építész által megálmodott épület terveit a MEVA zsalui segítségével a Wandbau Kft valósította meg.

Hirdetés

2017 november végi alapkőletétellel indult Budakeszi második városközpontjában, a Márity László utcában a város új evangélikus templomának építése a Wandbau Kft. kivitelezésében. Az építkezésen a vállalkozás a MEVA Zsalurendszerek Zrt. anyagaival dolgozott: többek között a torony kialakításánál a kézi mozgatású, könnyű AluFix falzsalut használták.

 

A templom látványterve (evangelikustemplom.hu)

A Benczúr László Ybl- és Prima Primissima építész által megtervezett templom már kialakításával is többek között azoknak az áldozatoknak állít emléket, akik az elmúlt bő évszázad keresztényüldözései során életüket vesztették.

 

Minden tér és elem szimbolikus lesz

 

 

A modern anyagokat használó és a hagyományos formákkal részben szakító csarnoktemplom középpontja az az ellipszis formájú tér, amely a gyülekezetet jelképezi.

A templom tetejének peremét hat oszlop tartja, melyek az öt kontinenst és a Kárpát-medencét jelképezik.

Ezekre az oszlopokra 20 keresztény egyház 72 tagjának nevét vésték fel az ökumené jegyében akik áldozataivá váltak  a XX. és XXI. század vallásos üldözéseinek  .

A templom legmagasabb pontja a látszóbeton minőségben épülő 18,5 méter magas tornya, melyet két oldalról vasbetonfal támogat meg a segítséget felülről váró kezeket jelképezve.

A szerkezet már elkészült, az építkezés jelentősen előre haladt, várhatóan az őszi hónapokban készül el a figyelemfelkeltő üzenetű és egyben modern templom.

 

 

BudakesziHelyiegyházi fejlesztésektemplomépítésMEVA Zsalurendszerek Zrt.Wandbau Kft.