2024.03.29, Péntek
Az ellenfeleknek pokol, a Honvédnak otthon – itt tart a Bozsik-stadion projektje
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az ellenfeleknek pokol, a Honvédnak otthon – itt tart a Bozsik-stadion projektje

magyarepitok.hu

2020.09.02. 08:13

Az ívelt homlokzat és a vasúti híd egyaránt különleges kihívást jelentett a West Hungária Bau és a Pharos '95 alkotta konzorciumnak, amely már a gépészeti és melegburkolási munkáknál tart.

Hirdetés

Már az utolsó előtti fázisnál tart a Kispesten a Bozsik József Stadion, melyet a West Hungária Bau Kft. és a Pharos '95 Sportpályaépítő Kft. konzorciuma kivitelez az Óbuda Építész Stúdió Kft. tervei alapján. A stadion alapozásához, valamint a felszerkezet falainak, pilléreinek és födémeinek zsaluzásához is a PERI termékeit használták a kivitelezők a tavaly márciusban rajtolt projektben.

Kattintva galéria nyílik - Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A projektben a régi aréna helyén egy 10 ezer négyzetméteres játéktérrel rendelkező aréna épül fedett lelátóval, amely 8200 néző befogadására lesz alkalmas.


Egyre látványosabb munkaelemek következnek

Lapunk értesülése szerint az előrehaladottabb területeken már csak a festési munkák és a bútorozás befejezése van hátra. Ugyanakkor a többi területen elkezdődött az elektromos és gépészeti szerelvényezés, valamint a melegburkolási munkák is zajlanak már.

A külső területen a parkolók építése mellett folyamatosan halad a füvesítés és a növénytelepítés is, a küzdőtéren pedig már a sportpálya alépítményeit építik. Ezt követően egyre látványosabb lépések következnek:

jöhetnek az üzempróbák és a gyepszőnyeg telepítése, valamint a lelátó grafikai kialakítása a klub színeivel.


Két különleges kihívás: az ívelt homlokzat és a vasúti híd

„A kivitelezés során komoly feladatot képezett a külső homlokzati díszburkolat, amelyhez összesen 3500 gyártmánytervet kellett készíteni.

A minden irányban ívelt homlokzatot már a vasbeton pillérek tervezésénél és kivitelezésénél nagyon precízen kellet kialakítani.

A pillérek elhelyezése, illetve a pontos geodéziai bemérés és többszöri helyszíni ellenőrzés után kezdődhetett meg az acél háttérszerkezet, valamint a homlokzati terpesztett lemezből készült burkolatok gyártmánytervezése, gyártása és kivitelezése. 

További extra kihívás volt a stadion melletti a vasúti felüljáró kivitelezése, amit a MÁV-val szoros együttműködésben lehetett csak megoldani a folyamatos forgalom mellett.

A sínek közelsége miatt csak folyamatos felügyelet mellett lehetett dolgozni, a híd beemelésére pedig csak egy napot kaptak a kivitelezők.

Ezt a jó csapatmunkának köszönhetően probléma mentesen, a terv szerint, hajszál pontosan sikerült elvégezni” – tudtuk meg Boros Bálint főépítésvezetőtől.


„A Bozsik a mestermű, amit minden nap látni fogok!”

A projekt során a kivitelezők nagy hangsúlyt fektetnek a kispesti klub szurkolóival való kapcsolattartásra, akik a létesítmény legfőbb használói lesznek. Közülük Márton Tamás közvetlen kapcsolatban áll a beruházással, hiszen maga is részt vesz az építési munkálatokban, ugyanakkor folyamatosan informálja a konzorciumot a szurkolói véleményekről.

„Számomra a szakmai kihíváson túl érzelmi kérdés is volt, hogy a Bozsik-stadion építésén dolgozhassak” – nyilatkozta az első hazai szervezett szurkolói csoport, az Ultra Red Boys alapító tagja. „Kispesten nőttem fel, a Honvédnak szurkolok, amióta az eszemet tudom, a lelátón kötöttem életre szóló barátságokat, itt van a családom.

Minden nap az hajt, hogy ez az aréna picit különlegesebb, egyedibb legyen a többinél, ami, mint látható is lesz, sikerült.”

Márton Tamás hangsúlyozta, az építkezésen jó csapat alakult ki. „Kispesti kötődésem miatt nekem ez nem egy építkezés a sok közül. A Bozsik a mestermű, amit minden nap látni fogok, és jó érzéssel fogok azokra gondolni, akikkel megalkottuk. Ennek a stadionnak a szurkoló lesz a szíve, a hangunkkal lesz teljes a kép: ami nekünk az otthont jelenti majd, az az ellenfeleknek a pokol lesz!”

Galéria

HelyisportberuházásokWest Hungária Bau Kft.stadionépítésÓbuda GroupBozsik StadionPeri Kft.Pharos '95 Kft.