2024.04.26, Péntek
Az Aquincum térségében épülhet újabb Duna-híd Budapesten
A képünk illusztráció! - Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Az Aquincum térségében épülhet újabb Duna-híd Budapesten

magyarepitok.hu

2020.12.08. 11:25

Az újpesti vasúti hídtól északra épülő új hídhoz kapcsolódva egy 4,6 kilométeres közlekedési folyosó is létesül a 10-es számú főút és az M3-as autópáya bevezető szakasza között.

Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) a TED-en közzétette az Aquincumi hidat és a kapcsolódó közlekedési hálózatot előkészítő közbeszerzés ajánlati felhívását. A majdani nyertes feladata egy részletes megvalósíthatósági tanulmányterv készítése lesz.


Körút épül ki a Körvasút mentén

A tájékoztató szerint az új híd a 10-es számú főút és az M3-as autópáya bevezető szakasza között létesülő, 4,6 kilométeres belterületi új úttal együtt hoz létre "olyan hálózatot, amely a meglévő hálózati elemeken nem okoz feszültségeket".

A tervezési terület a Bécsi úttól a 2-es számú vasútvonal, majd Körvasút mentén a Marcheggi híddal (A váci, illetve a veresegyházi vasútvonal felett átívelő híd a 13. kerületben - a szerk.) párhuzamosan az M3-as autópálya bevezető szakaszáig tart. Az útvonal a távlati Körvasút menti körút északi szektoraként jelöli a közbeszerzés. 


700 méter fesztávolságú teljes összhosszal lehet számolni

A tervezési feladat két munkarészre osztható. Az Aquincumi híd tervezése során az Újpest vasúti hídtól északra egy új dunai átkelő tervezendő.

Változatok kidolgozása szükséges a többtámaszú híd típusára, a felszerkezet típusára, keresztmetszeti kialakítására vonatkozóan a főágat és a mellékágat tekintve.

Az előzetes mérnöki vizsgálatok alapján 700 méter fesztávolságú teljes összhosszal lehet számolni.

A kapcsolódó közlekedési hálózat tervezése során változatok kidolgozása szükséges a kapcsolódó közlekedési hálózat nyomvonalára, ide értve a mikromobilitási, közösségi közlekedési és közúti kapcsolatokat. A nyomvonalon létesítendő csomópontok kialakítására több változatot kell bemutatni. Nem egy városi autópálya kialakítása a cél, hanem egy városi szövetbe jól illeszkedő új gyűjtő-elosztó körút létesítése.

HelyiM3-as autópályahídépítésBKKAquincumÚj Duna-híd