2024.03.29, Péntek
Kiderült ki építheti a több mint 13000 négyzetméteres Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnokot és Uszodát
Látványtervek: Kreatív Magyar Mérnök Kft.

Kiderült ki építheti a több mint 13000 négyzetméteres Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnokot és Uszodát

magyarepitok.hu

2021.03.27. 08:50

A sportközpont fejlesztését a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyerte el.

Hirdetés

Ahogy azt már korábban megírtuk, év elején elkészültek a Kőbányai Sportcentrum, valamint a Mázsa téri sportcsarnok és uszodakomplexum kivitelezési tervei. Most az is kiderült, hogy a multifunkcionális sportcsarnokot a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorciuma valósíthatja meg - értesült lapunk.

Látványtervek: Kreatív Magyar Mérnök Kft.

A létesítmény Kőbányán, a volt Mázsa teret is magába foglaló két különálló önkormányzati tulajdonú telken jön létre. A tervezési feladatokat a Főber Group egyik tagja: a Kreatív Magyar Mérnök Kft. látta el 3D és BIM technológiával.

A projekt egyik része a vasúti pálya és a Bihari út közötti kisebbik, közel 13600 négyzetméter nagyságú telekre:

  • egy 500 fő befogadó képességű lelátóval,
  • FINA minősítésű, 50 méteres versenymedencével,
  • bemelegítő és tanmedencével ellátott uszodakomplexum.

A Bihari út túloldalán elhelyezkedő, közel 17500 négyzetméter alapterületű nagyobbik telken pedig egy 3000 nézőt befogadó sportcsarnok létesül, melyet a FIBA előírásoknak megfelelően a kosárlabda sportra kellett optimalizálniuk a tervezőknek.

 

A környező utak és közművek is megújulnak

Az épület két különálló tömege két önálló telken áll, melyet a nagyforgalmú Bihari út választ el egymástól, a jelenleg rendkívül elhanyagolt területet komplex módon fogják fejleszteni: így a megrendelő a beruházáshoz rendelte a terület közvetlen környezetének út, közmű, és forgalomtechnikai fejlesztését is. A kivitelezési közbeszerzést, illetve a beruházás teljes lebonyolítását a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) végezte.

A tervezés során fontos szempont volt a Liget tér felé való nyitás és transzparencia, illetve, hogy az épületek letisztult formavilággal, visszafogott homlokzati anyaghasználattal valósuljanak meg.

Így az épületeket a közterület felett markáns építészeti gesztusként összekötő, mintegy 40 méter hosszú, burkolt acél rácsostartó tetőszerkezet alakítanak majd ki a szakemberek, mely mindkét oldalon vasbeton falszerkezetekre támaszkodik. Átvitt értelemben ebben az építészeti gesztusban ölt testet a ''Kőbánya kapuja” gondolat”.

 

Számos sportág gyakorlására lesz lehetőség az épületben

A kűzdőtéren a kosárlaba mellett más labdajáték is űzhető: a burkolaton a tervezők helyet biztosítottak a röplabdának, kézilabdának, és a teremfocinak is. A létesítményben ezeken kívül külön megközelítéssel és öltöző csoportokkal, 300 - 300 négyzetméteres edzőtermeket alakítottak ki az ökölvívásnak, valamint a birkózó és a szumó sporttal komolyan foglalkozni kívánó fiatalok számára.

Továbbá a Sportcsarnok épülettömege mellett kialakítanak egy mintegy 300 személygépkocsi parkolását ellátó parkolóházat, melynek zöldfelülettel ellátott tetőszerkezetén biztosítanak három darab B3*3-as - a streetballhoz hasonló- kültéri kosárlabda pályát, mintegy 500 fős lelátóval.

Galéria

HelyiMagyar Építő ZrtZÁÉV Építőipari Zrt.Kreatív Magyar Mérnök Kft.