2024.04.24, Szerda
A 19. század egyik kiemelkedő műemléképületéből alakít ki hotelt a Market
Fotók: Market Építő

A 19. század egyik kiemelkedő műemléképületéből alakít ki hotelt a Market

magyarepitok.hu

2021.05.21. 11:05

A tervek gyakorlatba történő átültetése az adottságok figyelembevételével sok esetben gyors helyszíni problémamegoldást és alkalmazkodást igényel.

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Budapesten az Andrássy út 52. szám alatt kialakításra kerülő A52 Hotel. A Market Építő Zrt. kivitelezésében épülő hotel elérte a legmagasabb pontját, ugyanakkor a szokásos bokrétaünnepséget a járványhelyzetre való tekintettel az érintettek nem tartják meg – derült ki a kivitelező közleményéből.

 

A műemléki épületben a Market mintegy 5200 négyzetméteres nettó alapterületen egy 121 szobás, három csillagos szállodát hoz létre.

Az épület pinceszintből, földszintből, galériából, három emeletből, tetőtéri és gépészeti szintből áll. A szobák a földszint egy részén, a három emeleten és a tetőtéri szinten kapnak helyet.

A közleményből kiderül, közel 100 különálló, de mégis összefüggő és egymásra épülő szakági rész vonul fel az építkezés teljes ideje alatt. Jelenleg többek közt a fa- és alumínium nyílászárók beépítése, a kő-gipsz-festő-fém-fa restauráció, továbbá gipszkarton, ács és bádogos munkák, valamint az elektromos és gépészeti alapszerelések zajlanak.


Szerkezetmegtámasztó acél tartotta a házat a szerkezetépítés végéig

Az épület különlegessége többek közt abban rejlik, hogy Budapest egyik legfrekventáltabb részén, a belváros közepén valósul meg az Andrássy úton, a Hősök teréhez közel.

A megvalósítás kihívásairól Bajnok Sándor, a projekt műszaki igazgatója elmondta, műemléki épületről van szó, aminek a felújítása sok kihívást rejt magában. „Továbbá komoly bontási munkákról, átépítésről, illetve jelentős funkcióváltásról (szálloda) beszélünk” – tette hozzá.

„Ez megköveteli tőlünk kivitelezőktől, hogy minden pillanatban nyitott szemmel járjunk. A tervek gyakorlatba történő átültetése az adottságok figyelembevételével sok esetben gyors helyszíni problémamegoldást és alkalmazkodást igényel, mindig szem előtt tartva a műemléki és egyéb előírások, szabványok betartását.”

Külön odafigyelést igényelt az is, hogy az épületbe rengeteg szerkezetmegtámasztó acélt kellett elhelyezni bontás közben, amit tartotta a házat a szerkezetépítés elkészültéig. Ezen felül a házat alá kellett jetelni a főfalak alatt, hogy a fenti irányból érkező újabb terheket el tudja viselni.


A 19. század kiemelkedő alkotása újul meg

A műemléki védelem alatt álló épületet Haggenmacher Henrik építtette 1884-86 között Schmahl Henrik tervei alapján. Az épület az 1880-as évek reprezentatív bérházépítésének kiemelkedő alkotása, homlokzati megoldása és szobrászati részletei korának figyelemre méltó munkája.

Az épület első emeletének hatszobás saroklakását 1934-ben a főváros bérelte, hosszú távra. Ekkor a lakás csekély átalakításával a Fővárosii Közművelődési Ügyosztály berendezte a Fővárosi Nyilvános Könyvtár – később Szabó Ervin Könyvtár – 10. fiókját a meglévő berendezés felhasználásával. A jelenlegi átalakítás előtt a Hello Baby Bar nevű szórakozóhely működött az épületben.


Jövő év elejére befejeződik a felújtás

A rekonstrukció során több mint 7000 köbméter bontási törmeléket szállítottak el a helyszínről, a házba beépítendő szerkezeti acél mennyisége pedig meghaladja a 250 tonnát.

Az építkezésből hátralévő bő fél évben egyebek mellett felületképzési munkák, belsőépítészeti kialakítások, meleg- és hidegburkolás, illetve asztalos és üveges szerkezetek beépítése fog következni. A műemléki épület felújítása 2020 januárjában kezdődött meg és közel kétéves építkezési folyamat után, 2022. év elején fejeződik be.

Galéria

HelyiMarket Építő Zrt.műemlékfelújításszállodaberuházás