2024.03.19, Kedd
Festői kilátást élvezhetnek majd a főváros és Balaton között kerékpározók Etyeknél
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Festői kilátást élvezhetnek majd a főváros és Balaton között kerékpározók Etyeknél

magyarepitok.hu

2021.07.26. 10:00

A Budapest – Balaton kerékpárút Biatorbágy és Etyek közötti szakaszát a tervek szerint ősztől vehetik birtokba a kerékpárosok.

Hirdetés

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) 2015-től kezdődően, jelenleg és a közeljövőben is számos kiemelt vasúti, közúti és kerékpáros beruházást valósít meg, illetve tervez a Balatonon és vonzáskörzetében. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a társaság egy országos kommunikációs kampány keretében népszerűsíti a magyar tengert érintő fejlesztéseit.

A beruházások egyik célja a magyar tenger autóval, vonattal vagy kerékpárral történő biztonságos, kényelmes és gyors elérése. A kerékpáros közlekedés szempontjából a 108 kilométer hosszú Budapest − Balaton kerékpáros útvonal kiépítése fontos eleme a fejlesztéseknek.

 

A NIF Zrt. beruházásában a Budapest és a Balaton közötti kerékpárút közel teljes, 105 kilométeres szakaszának kiépítése zajlik, a meglévő 3 kilométer hosszú útvonalhoz kapcsolódva.

Ennek a fejlesztéssorozatnak része a kerékpárút Budapest és Etyek közötti szakasza, mely mintegy 23,1 kilométer hosszú, és Budaörs, Törökbálint, Biatorbágy és Etyek településeket érinti. A fejlesztés új kerékpárút építését, forgalomtechnikai beavatkozásokat és részben meglévő földutak burkolását tartalmazza. Ezen belül fotósunk nemrég a Biatorbágy − Etyek engedélyköteles részszakaszon járt, ahol a Colas Út Zrt. dolgozik és a kivitelezés már látványosan előre haladt.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Új, monolit technológiával építik be a szegélyeket

Itt 2020 március közepén rajtolt el a munka. A beruházó tájékoztatása szerint jelenleg vízépítési, szegélyépítési, aszfaltozási, hídépítési munkák zajlanak, továbbá Etyek településkapu forgalomtechnikai beavatkozásait végzik.

Újonnan alkalmazott technológiaként említik, hogy nem előregyártott szegélyeket építenek be, hanem monolit szegélyt alkalmaznak, amelyet szegély finisherrel helyeznek el.

A projektben − a NIF Zrt. további beruházásaihoz hasonlóan − kiemelt figyelmet fordítanak a természet megóvására. Így a kerékpárút mentén található platánfák elhelyezkedését figyelembe véve, a kiviteli tervek készítése közben érkező pontos információk birtokában fejezték be a pálya végleges nyomvonalának tervezését.

A beruházás kapcsán kapott tájékoztatásban a NIF kiemeli még: a Biatorbágy-Etyek részszakasz egyik legszebb része a Pest megyében az 1+450 szelvényben egy domb tetőpontján található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Biatorbágy városára és a környező tájra.

A munkálatok befejezése 2021 őszén várható.

 

Galéria

HelyikerékpárútkerékpárNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)BalatonEtyekBudapest-Balaton kerékpárútkerékpáros fejlesztés