2024.03.29, Péntek
A fővárosi agglomeráció egyik gasztro-fellegvára kap elkerülőt
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A fővárosi agglomeráció egyik gasztro-fellegvára kap elkerülőt

magyarepitok.hu

2021.08.17. 09:00

A kétszer egy sávos út az Etyek keleti térségét köti össze Herceghalommal. Az elkerülő Dávidmajor településrészt is érintve, szinte légvonalban egyenesen csatlakozna az 1. sz főúthoz.

Hirdetés

Jelentős beruházás megvalósítására tettek konkrét lépést: Etyek elkerülő utat kaphat. Az uniós közbeszerzési értesítéséből kiderül, hogy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a projektre a

  • tanulmányterv elkészítésére
  • előzetes tervezési feladatokra
  • és a környezetvédelmi határozat megszerzésére

kiírt pályázatán győztest hirdetett. A feladatot a Via Futura Kft., a TURA-Terv Kft., és az Unitef '83 Zrt. konzorciuma nettó 68,4 millió forintért végzi el.


Két fő elemből áll a projekt

A fejlesztésben egy új nyomvonalon létrejövő, körülbelül 5,3 km hosszú, kétszer egy sávos út Etyek keleti térségét köti majd össze Herceghalommal. Az elkerülő Dávidmajor településrészt is érintve, szinte légvonalban egyenesen csatlakozna az 1-es főúthoz.

A projekt részeként a szakaszon ezen felül kiépítik a Herceghalom vasútállomás kedvezőbb elérését biztosító, további 2,2 km hosszúságú állomáshoz vezető utat, valamint az egy P+R parkolót is. Az újonnan elkészülő út teljes hossza így körülbelül 7,5 km lesz, a vasútvonal külön szintű keresztezését pedig várhatóan aluljáró, vagy híd kialakításával fogják megvalósítani.

 

A beruházással érintett terület

 

A NIF Zrt. arra is felhívta a figyelmet, a tervezés során ki kell térni az elkerülő út országos és helyi, önkormányzati úthálózathoz való csatlakozásaira, valamint a közösségi közlekedés és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének lehetőségeire is.

Az alig több, mint 4000 főt számláló Etyek budapest agglomerációs térségében, a Budai borvidéken helyezkedik el, Elsősorban nemzetközi hírű bortermeléséről és az erre épülő turizmusáról ismert, de itt működik Európa egyik legjelentősebb filmstúdiója, a Korda Studios is.

HelyiútépítésközbeszerzéstervezésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Unitef-83 Zrt.Via Futura Kft.Tura-Terv Kft.elkerülő útEtyek