2024.03.19, Kedd
A téli hidegben is folytatódik a Lánchíd felújítása

A téli hidegben is folytatódik a Lánchíd felújítása

magyarepitok.hu

2022.01.28. 13:30

A téli munkavégzés részleteit mutatták be a projekt aktualitásaival kiegészítve.

Hirdetés

Az óévben számolt be lapunk utoljára a Lánchídon folyó munkálatokról, amelyek az A-Híd Zrt. generálkivitelezésében zajlanak. Budapest első hídjának újjászületése a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában valósul meg.

Decemberben azzal zárultak a feladatok, hogy a hídon helyére tették a két hídpillér közötti utolsó pályatáblát a medernyílás fölötti utolsó pályalemez beemelésével.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

Most csütörtökön pedig sor került az év első eseményére, melynek keretében a sajtó képviselői számára átfogó tájékoztatást nyújtottak arról, milyen munkálatok folynak jelenleg a területen, valamint a téli időjárás mennyiben befolyásolja az előrehaladást.

Az időjárásnak megfelelő technológiákat alkalmazva haladnak a munkákkal, így az egyes hídelemeken zajló (bástyák, a kapuzat állványzata, lánccsatorna) feladatokkal.

 

 

Hőlégfúvók segítségével folyamatosan biztosítják a munkavégzéshez szükséges hőmérsékletet

Fűtött sátrakban hegesztenek a felújítást végző szakemberek a téli hidegben, így biztosítják, hogy ilyenkor is megszakítás nélkül dolgozhassanak a Lánchíd munkaterületén. A kivitelezők ilyenkor úgy szervezik a munkát, hogy megfeleljenek a téli eljárásrendeknek, alkalmazkodva a fagyos időjáráshoz, a viharos erejű szélhez vagy éppen a korai sötétedéshez – tudta meg munkatársunk a helyszínen tartott eseményen.

 

 

A fűtött sátrakban hőlégfúvók segítségével folyamatosan biztosítják a munkavégzéshez szükséges hőmérsékletet és a beépítendő anyagok előmelegítését. A híd felszíne alatt - OSB-lapokkal és ponyvákkal elzárt területen - szintén fűtött környezetben javítják a bentmaradó szerkezetek hibáit. 

 

 

A szabadtéren dolgozóknak az előírások szerint ilyenkor több, melegben töltött pihenőidő és forró védőital jár. A projekt ütemezésekor

az A-Híd Zrt. munkatársai a téli hónapokra időzítették azokat a munkákat, amelyeket a föld alatt, az időjárástól védve lehet végezni.

A pesti oldalon például már a lánccsatornában dolgoznak és a lánckamrában is haladnak a korrózióvédelmi munkákkal. A budai lánccsatornában és a lánckamrában elkezdték az injektálást. Ez azt jelenti, hogy a szigetelés során a befecskendezett anyag megakadályozza, hogy víz szivárogjon a területre. 

 

 

Ezekkel a munkákkal folytatódik a Lánchíd felújítása

  • Az új járda első részei a helyükre kerültek. A híd medernyílásában összesen 100 járdapályatáblát építenek be, ezek nagy részét már elkészítették, többet már a helyszínre is szállítottak.
  • Felszerelték a híd alatti új vizsgálójárda egy részét is. Ez a hídmester munkája szempontjából fontos: ezen haladva tudja majd elvégezni az előírt vizsgálatokat. 
  • A pesti és a budai hídfőben is tovább folytatódik a kivitelezés az új gyalogos-, valamint a gyalogos- kerékpáros-aluljáró építkezésén. 
  • Pesten a közúti aluljárónál és a bástyákon is elkezdték a mészkő javítását. 
  • A híd pilonjai körüli öntöttvas mellvédeket és konzolokat is elbontották, így a pesti oldalon már dolgoznak a kapuzati elem állványzatának kialakításán.

 

 

Galéria

HelyiA-Híd Zrt.hídfelújításBKKLánchíd