2024.03.28, Csütörtök
Folytatódnak az iskolaépítések: közel 9000 négyzetméteres, új általános iskolával gazdagodik Őrbottyán
Kép: illusztráció

Folytatódnak az iskolaépítések: közel 9000 négyzetméteres, új általános iskolával gazdagodik Őrbottyán

magyarepitok.hu, TED

2022.01.08. 07:30

A BMSK Zrt. beruházásban megkezdődtek az előkészítő munkálatai az Őrbottyánban létesülő új általános iskolának, amely összesen 24 tanteremmel, sportudvarral, és játszóudvarral valósul meg.

Hirdetés

Lapunk korábban már beszámolt róla, hogy kormánydöntés született a budapesti agglomeráció településein működő köznevelési intézmények építéséről/fejlesztéséről az iskolai férőhelyek számának növelése érdekében. A csütörtökön megjelent uniós közbeszerzési értesítő információiból kiderül, a programban érintett települések közül, most egy

összesen 24 tantermes, új általános iskola előkészítő munkálatai kezdődnek meg a Pest megyei Őrbottyán több mint 2 hektáros önkormányzati ingatlanon elhelyezkedő területén, amelyre már várják a kivitelezők pályázatait.

A Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában megvalósuló új intézmény az előzetes tervek szerint a Szent István utca- Mikszáth Kálmán utca- Gárdonyi Géza utca által határolt területen jön létre összesen 24 tanteremmel, ebből 8 csoportterem, 7 szaktanterem, illetve 2 egyéni fejlesztő szoba is helyet kap az épületben. A pályázatok benyújtására február 22-ig áll rendelkezésre az idő.


Csaknem 9000 négyzetméteres épületben tanulhatnak majd a település diákjai

Az iskola épülete pince, földszint és 1. emeleti szinttel összesen 8995 négyzetméteres nettó alapterülettel fog rendelkezni. A projekt részeként az iskolához tartozni fog egy 3 részre osztható tornacsarnok sportpadlóval és tornaszobával, valamint egy könyvtár, egy 1200 adagos főzőkonyha - a hozzá tartozó 160 fős étkezővel – és egy reprezentatív aulát is kialakítanak.

A tervek szerint a tantermek, illetve az egyéb iskolai helyiségek, mint például a könyvtár, vagy előadóterem összesen 2170 négyzetmétert tesz majd ki, a tornaterem és tornaszoba pedig 1203 négyzetméteren biztosítja majd a testmozgáshoz szükséges funkciót.

Az oktatási funkciót ellátó egység két, egymáshoz képest horizontálisan eltolt, nagyjából megegyező méretű, magastetős, részben lapostetős, belsőudvaros tömbből épül fel.

A pinceszinten a tornacsarnok, öltözők és kiszolgáló helyiségek kaptak helyet, míg a földszinten és emeleten az oktatási funkcióhoz tartozó helyiségek lesznek találhatóak.

Mindemellett kiépítenek egy 630kg/8 fő teherbírású akadálymentes személyfelvonót is, ami a pince, földszint, és az emelet között fog üzemelni.
 

Januárban elrajtoltak az építkezés előkészületei

A fejlesztések megkezdéséről Őrbottyán hivatalos közösségi oldalán is bejelentést tettek a napokban, miszerint 2022. január 3-án megkezdődtek az intézmény előkészítő munkálatai, amely első körben magába foglalja a beruházásban érintett 17202 négyzetméteres terület tereprendezési munkálatait.

A tervezési terület jelenleg sűrű erdős, és kelet-nyugati irányban egy 10 méteres szintkülönbséggel is rendelkezik. Az előkészületek során a tervezett épület környékén kivágják a növényzetet, azonban a sport és játszóudvar területén csak felmérés utáni gyérítés lesz, ügyelve az értékesebb fák megtartására. Ennek érdekében a közleményben is felhívták a figyelmet arra, hogy a telek teljes területén szükséges növényirtást végezni, ugyanakkor egy 4572 m2-en csak az aljnövényzetet ritkítják,

ahol egy ligetes, parkos területet alakítanak ki a szakemberek. Az új iskolakert két nagyobb egységre tagolódik majd: sportudvarra, benne a sportpályával és a játszóudvarral.

Hozzátették, a több, mint 2 hektáros terepen mindenben a lebonyolító állami cég, a BMSK Zrt. előírásait követik az előkészületek során. A munkálatok tervezett időtartama 2 hónap.


Ilyen szerkezettel épül az új intézmény

A nyertes pályázó feladata a kiterjed majd az épületrészek alapozására sávalapozással, illetve pontalapozással. Az alaptestek tetejére vasalt talpgerenda készül. Az épület szerkezetét tekintve pillérvázas rendszerű lesz: merevítőfalakkal, és 30 cm vastagságú vázkerámia kitöltőfalakkal.

Födémszerkezete monolit vasbeton kialakítást kap, illetve helyenként LÜF paneleket. A felhívás részletezte azt is, hogy a nyeregtetős tömegek tetőszerkezete fűrészelt fenyőgerendákból, hagyományos módon készül, míg az ezeket összekötő lapostetős rész a tervek szerint monolit vasbeton zárófödémet kap.

A terület telekalakítását követően az iskola lehatárolhatóvá válik, a fennmaradó területen további intézmények is elhelyezhetők (bölcsőde, idősek otthona, rendezvénytér stb.) 

Helyiúj iskolaépületiskolaépítésoktatási beruházásBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Őrbottyán