2023.12.07, Csütörtök
„Sportolj tudatosan az erdőben” címmel indult programsorozat a Pilisi Parkerdőben
Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

„Sportolj tudatosan az erdőben” címmel indult programsorozat a Pilisi Parkerdőben

Pilisi Parkerdő Zrt.

2022.01.23. 12:45

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” címmel programsorozatot indított abból a célból, hogy a természetben sportolók olyan összefüggéseket és érdekességeket is megfigyeljenek, amelyekkel mélyebben betekinthetnek az erdő életébe, jobban megérthetik az erdei ökoszisztéma működését.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban a kirándulók, túrázók mellett egyre többen sportolnak – futnak, kerékpároznak – az erdőben. Ez a tény ösztönözte az Országos Erdészeti Egyesületet az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló, „Sportolj tudatosan az erdőben – Fuss az erdész szemével” című programsorozat elindítására.

Azok, akik részt vesznek az egyes évszakok kihívásaiban, az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt, mélyebben, alaposabban megismerhetik életét.

Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 km-es útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott, ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat.

Kép: Pilisi Parkerdő Zrt. - Lajos-forrás

 

A 2022. február végéig teljesíthető téli kihívás a Pilisbe várja az erdőjárókat. A Pomázt és Pilisszentkeresztet is összekötő, 1111. számú úton lévő Kiskovácsi buszmegállóból induló – és ide visszaérkező –, 10,5 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése közel 400 méter. Az első szakasz a megkapó szépségű Holdvilág-árkot is érinti, ahol a Remete-barlang feletti, közel 10 méter magasból alázúduló vízesésben gyönyörködhetünk, s ha erősebben harap a tél, akkor a megfagyva is láthatjuk.
 

Kép: Pilisi Parkerdő Zrt. - Alkonyati tájkép a Bölcső-hegyi kilátóból

 

Az útvonal az idén tavasszal megújult, Szentendre határában fakadó, bővízű Lajos-forrás felé vezet tovább, ahol még egy rövid pihenőt is érdemes tartani, mert a következő nevezetes – és egyben a legmagasabb – pont a tengerszint feletti 587 méteren lévő, szintén idén átadott Bölcső-hegyi kilátó. A Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, borovifenyő-gerendákból készült, áttört hasáb formájú kilátóból körpanorámában gyönyörködhetünk és tiszta időben – a környező hegycsúcsokon túl – még a Mátra vonulatait is láthatjuk. Innen már lefelé visz az út, amelyen mindenképpen érdemes megemlíteni a nemrég felújított Salabasina-forrást is.

Kép: Pilisi Parkerdő Zrt. - Bölcső-hegyi kilátó


Az útvonal leírásán túl a téli erdőről is találunk érdekes információkat a kihívás weboldalán: egy erdésszel készített interjúból megtudhatjuk, milyen a téli erdő, hogyan vészelik át a telet a fák és az erdei állatok.

Galéria

HelyikirándulásPilisi ParkerdőPomázPilisszentkeresztkilátóerdészetprogramok