2024.04.25, Csütörtök

A Déli összekötő vasúti Duna-híd harmadik új szerkezete is átjárható, a Duna felett immár három vasúti vágány ível át.

Hirdetés

A Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésében folyik Budapest egyik meghatározó vasúti fejlesztése, ahogyan arról a magyarepitok.hu rendszeresen tájékoztat. A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) együttműködésében valósul meg. Az engedélyezési terveket és a híd kiviteli terveit a Főmterv Zrt., a MSC Kft. és a Speciálterv Kft. mint társtervezők készítették. Arról is részletes cikket közöltünk márciusban, hogy hogyan látott el az építkezésen cölöpalapozási feladatokat a HBM Soletanche Bachy Kft.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

A projekt része a munkák megkezdése előtt két párhuzamos szerkeszetből álló (és két vágánnyal működő) átkelő régi szerkezeteinek felújítása és egy új, harmadik hídszerkezet is felépült. Miután az egyik párhuzamos hídszerkezetet már felújították,

május 4-én az utolsó, déli hídszerkezet utolsó elemét, az úgynevezett zárótagot is beemelték a helyére reggel 7 és délután 2 óra között.

 

 

A fejlesztés során elsőként megépült hidat 2021. április 25-én, a második újjáépült hidat 2021. december 11-én vehették birtokba a szerelvények, a vasúti forgalom azóta zavartalan. Hamarosan a harmadik új hídszerkezet is átadásra kerül a most lezajlott munkákat követően. Ezután következhetnek a vasúti szakági és egyéb, befejező munkák, majd augusztus elején próbaterhelést végeznek.

 

 

Galéria

HelyihídépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.HBM Kft.Speciálterv Építőmérnöki Kft.Budapesti Fejlesztési Központ (BFK)Déli összekötő vasúti Duna-hídDuna Aszfalt Zrt.MSC Kft.