2024.06.14, Péntek
Tehetségkutató programot indít a Budapesti Fesztiválzenekar
Illusztráció, unsplash.com

Tehetségkutató programot indít a Budapesti Fesztiválzenekar

MTI

2022.05.25. 16:08

Zenei tehetségeket felkutató és fejlesztő programot indít a Budapesti Fesztiválzenekar. A jelenleg tizenegy fiatal fejlődését nyomon követő kezdeményezés az AutoWallis Csoport támogatásával jön létre.

Bár a Fesztiválzenekarhoz az elmúlt három évtizedben sok fiatal csatlakozott, egyre nagyobb szükség van új muzsikustehetségek megtalálására - közölte a világ tíz legjobb komolyzenei együttese között számon tartott együttes szerdán az MTI-vel.

"A legjobb fiatal zenészek megtalálása nem egyszerű feladat. A magyarok közül sokan külföldön tanulnak tovább, így a Zeneakadémia már nem az egyetlen gyűjtőhelye a hazai tehetségeknek" - idézte Erdődy Orsolya menedzser-igazgatót a közlemény. A Fesztiválzenekar egyik fontos célja vonzó jövőképet kínálni számukra. A tehetségeket nem csak megtalálni kell, de fejleszteni is, felkészíteni őket arra, hogy később részt vehessenek a BFZ zenei tevékenységében" - fogalmazott Fischer Iván zeneigazgató.

A tehetségek bevonására kiváló lehetőséget kínálnak a zenekar Kakaókoncertjei vagy Közösségi Hetei, amelyeken templomokban, régi zsinagógákban, nyugdíjasotthonokban zenélnek.

A komplex program támogatója a régió tizenegy országában működő autókereskedelmi vállalat, az AutoWallis Csoport, amely a következő négy évben segíti a fiatal tehetségek zenekar általi felkarolását.

A Budapesti Fesztiválzenekar fúvósai közül a legtapasztaltabbakat kérik fel a feladatra, akik a támogatott programnak köszönhetően időt szentelhetnek a legjobbak megtalálására és zenei nevelésére. A program vezetője Bazsinka József tubaművész, aki csaknem három évtizede a Fesztiválzenekar tagja. "Jelenleg tizenegy fiatal fejlődését követjük, ők mind kimagasló tehetségek, akiket érdemes a BFZ tudásával, lehetőségeivel segíteni" - fogalmazott.

HelyiBudapesti Fesztiválzenekartehetségkutatástehetség