2024.03.28, Csütörtök
150 autóbusszal újul meg a budapesti járműpark 2023-ban
Fotó: BKK / Nyirő Simon

150 autóbusszal újul meg a budapesti járműpark 2023-ban

Budapesti Közlekedési Központ

2022.07.13. 13:39

Egy jelentős, 150 vadonatúj autóbuszból álló flotta áll forgalomba jövőre a fővárosban. 2023 májusától 75 szóló és 75 csuklós klimatizált, alacsonypadlós és környezetbarát jármű szolgálja az utasok kényelmét.

Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ a nehéz gazdasági környezetben is kiemelt figyelmet fordít a fővárosi járműpark modernizálására: 2023-ban 150 vadonatúj autóbusz állhat forgalomba Budapesten a lejáró járatüzemeltetési szolgáltatási szerződések megújítását célzó eredményes közbeszerzéseknek köszönhetően. Az új járművek üzemeltetésére a nyertes ajánlattevő ArrivaBus Kft. kedvező ajánlatot adott. A személyszállítással foglalkozó vállalat 2022. július 8-án írta alá a megrendelésről szóló szerződést a BKK-val.

A 75 szóló MAN Lion's City 12C és 75 csuklós MAN Lion's City 18C típusú klimatizált, alacsonypadlós jármű több ütemben kezdi meg a szolgáltatást Budapesten. Ennek köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala, elsősorban az észak-budai és észak-pesti, valamint a kelet-pesti kerületekben – a III., a IV., a XIII., a XIV., a XV. és a XVI. kerületben – továbbá a 100E repülőtéri járaton.

Az új autóbuszok megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak – Euro 6e dízel besorolásúak –, emellett kialakításukkal biztosítják az idősebb utasok, illetve a mozgáskorlátozottak vagy a babakocsival közlekedők igényeit. A járművek kihajtható rámpával rendelkeznek, továbbá nagyméretű utastájékoztató monitorokkal, valamint az utasok biztonságérzetét növelő fedélzeti kamerarendszerrel vannak felszerelve.

A BKK kiemelt célja a színvonalas közösségi közlekedési szolgáltatás biztosítása, ezért a társaság a korszerű járművek alapkövetelményeinek garantálása mellett nagy hangsúlyt fektet az utaskomfort növelésére is. Ennek érdekében a forgalomba álló kétajtós szóló és háromajtós csuklós autóbuszokon több mint 10 százalékkal, akár hattal több ülőhely áll az ügyfelek rendelkezésére, így több utas számára kínálnak kényelmesebb utazási lehetőséget.

Az elmúlt években indított fejlesztések jelentősen javították a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát. Az új járművek jól illeszkednek Budapest hosszú távú stratégiájába, amelynek központi gondolata a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése.

HelyiBKKautóbuszautóbuszpark megújulás