2022.08.19, Péntek
Alacsony padlós villamosok is járhatnak majd az 56-os villamosok vonalán, miután megújul a vonal felső szakasza
Fotó: BKK / Nyirő Simon

Alacsony padlós villamosok is járhatnak majd az 56-os villamosok vonalán, miután megújul a vonal felső szakasza

Budapesti Közlekedési Központ

2022.08.05. 10:00

Korszerű, alacsony padlós CAF-villamosok is közlekedhetnek majd az 56-os és az 56A villamosok vonalán, miután átépítenek két megállóhelyet és akadálymentesítik a peronokat. Megjelent az 56-os és az 56A villamosok vonalának felújítására kiírt közbeszerzési eljárás ajánlati felhívása.

Hirdetés

Kedvező ajánlatok és eredményes eljárás esetén átépül a Kelemen László utca és a Heinrich István utca megállóhely és közvetlen környezete, valamint kisebb beavatkozásra kerül sor a Hűvösvölgy végállomáson is.

A szükséges helyeken vágányszabályozást végeznek, a végállomáson kicserélik a vágánykapcsolatot, a Kelemen László utcánál újat létesítenek, és akadálymentesítik a peronokat is az 56-os és az 56A villamosok vonalán.

Az átépítésre azért van szükség, hogy a jövőben itt is tudjanak közlekedni a korszerű, alacsony padlós CAF-villamosok.

A felújítás eredményeképpen akadálymentes lesz a két megállóhely, a babakocsival, illetve nagyobb csomaggal közlekedők is könnyebben fel- és leszállhatnak a járművekről, az alacsony padlós villamosokat pedig a mozgásukban korlátozott személyek is használni tudják az átépítést követően. A CAF-villamosok a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásokkal – tágas férőhely, légkondícionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák – fokozzák az ügyfelek komfortérzetét. A csendes járművek miatt a környezet zajterhelése is csökken.

A tervek szerint a Kelemen László utca és a Heinrich István utca megállóhelyen a peronok és a peronberendezések, valamint a megállóhelyek közvetlen környezete teljes egészében megújul, illetve vágányátépítésre, a felsővezeték-hálózaton oszlopcserére, a peronvilágítás átépítésére, a csapadékvíz-elvezető hálózat átalakítására, út- és járdaépítésre is sor kerül. A Kelemen László utcánál megerősítik az Ördög-árok rézsűjét, a peronok berendezési tárgyaihoz szükséges elektromos hálózat kiépítése mellett mérőhelyeket is létesítenek, térkőburkolatot fektetnek le, és új zöldfelületet alakítanak ki. A zöldfelület rendezése során egy fát kivágnak és 15 új fát telepítenek.

A munkák a közbeszerzési eljárás lezárását és a vállalkozási szerződés megkötését követően kezdődnek el. A munkákról és a várható korlátozásokról a BKK időben tájékoztatást fog adni.

HelyiBKKvillamos