2024.04.19, Péntek
Hamarosan indulhat a Hungaroring felújítására kiírt közbeszerzés
illusztráció - pixabay

Hamarosan indulhat a Hungaroring felújítására kiírt közbeszerzés

magyarepitok.hu

2023.04.09. 10:00

A paddockban található főépület, a mögötte elhelyezkedő depo, valamint a célegyenesben lévő fedett lelátó és a főbejárati porta épül újjá. A közműfejlesztés már zajlik, a cél a 2027-ig érvényes Forma-1-es szerződés meghosszabbítása.

Hirdetés

Döntés született arról, hogy a kormány támogatja a mogyoródi Hungaroring tervezett fejlesztési munkálatainak megvalósulását. Az előzetes tervek szerint a 2026-os Forma-1-es Magyar Nagydíjat már a teljesen megújult létesítményben rendezik – derült ki a mogyoródi versenypályán tartott keddi sajtótájékoztatón.


A gyorsaságimotoros futamokra is alkalmassá válhat a pálya

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a közművek állapota és az infrastruktúra egyáltalán nem felel meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) követelményeinek.

"A közműfejlesztés, ami mindennek az alapját jelenti, már elindult, az új vezetékrendszer pedig körülbelül 40-50 évig el tudja majd látni a Hungaroringen jelentkező igényeket" - jelentette ki.

Elmondta, hogy a tervezett fejlesztés során a paddockban található főépület, a mögötte elhelyezkedő, úgynevezett depo, valamint a célegyenesben lévő fedett lelátó és a főbejárati porta épül újjá. Elhangzott, vizsgálják annak a lehetőségét, a Hungaroringet miként lehet úgy felújítani, hogy később akár gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat is lehessen rajta rendezni.


Jövő ősszel indulhat a kivitelezés

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elárulta, a háttérmunka már elkezdődött, a feltételes közbeszerzési eljárás műszaki tartalmának összeállítása is zajlik. „Bizakodók vagyunk abban a tekintetben, hogy ez a közbeszerzés 40-45 napon belül kiírásra is kerülhet" - mondta az államtitkár.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, 2024 őszén elindulhat az érdemi kivitelezés, a 2025-ös Magyar Nagydíjat egyfajta "átmeneti állapotban" kell majd megrendezni, 2026-ban pedig már a felújított létesítmény adhat otthont a magyar F1-es versenynek.

Az államtitkár hozzátette, a legfrissebb kormánydöntés értelmében a Hungaroring tulajdonosi joggyakorlása az államtitkárság háttérintézményeként működő Nemzeti Sportügynökséghez került. 

Magyarországnak 2026-ig van érvényes szerződése Forma-1-es futam megrendezésére a Hungaroringen, és a 2027-től 2032-ig tartó hosszabbításnak feltétele az, hogy a tervezett fejlesztések megvalósuljanak.

HelyiHungaroringközművek