2024.06.15, Szombat
Újabb mérföldkő a BudaParton: egyszerre két lakóépület lett szerkezetkész
Fotók: Market Építő Zrt.

Újabb mérföldkő a BudaParton: egyszerre két lakóépület lett szerkezetkész

Market Építő Zrt.

2023.05.07. 10:00

A BudaPart-városnegyed fejlesztésében a BRG és a BRL elnevezésű lakóépületek együttesen 320 lakással gazdagítják a városrészt.

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a BudaPart városnegyed fejlesztése: a BRL és a BRG lakóépület elérte a szerkezetkész állapotot, ebből az alkalomból pedig május 5-én bokrétaünnepséget tartottak a helyszínen - derült ki a Market Építő Zrt. lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményéből.

 

 

A Kopaszi-gátnál épülő új városnegyed, a BudaPart fejlesztéséről lapunkban is rendszeresen beszámolunk. A Property Market fejlesztésében és a Market Építő Zrt. kivitelezésében épülő lakóházak építése 2021 végén kezdődött meg, összesen közel 18 milliárd forint értékben.

A bokrétaünnepségen a beruházó Kopaszi Gát Zrt. részéről Fodor Tamás, a kivitelező részéről pedig Bajcsay Márton, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója mondott köszönetet a szerkezetépítésen dolgozóknak.

 

 

Már az összes lakás elkelt a BudaPart városnegyed legmagasabb lakóépületében

A BRL lakóépület a két épületrészen összesen 140 lakással várja a lakóit, melyhez két szint mélygarázs és három üzlet is tartozik majd.

Ez a lakóépület a 65 méteres magasságával a BudaPart városnegyed legmagasabb épülete is lesz egyben. A jövőre elkészülő lakóházban már most elkelt az összes lakás.

A szerkezetépítés során a 18.300 négyzetméteres épületbe mintegy 12.000 köbméter betont és 2.300 tonna betonacélt dolgoztak be a szakemberek.

A kivitelezés során különlegességnek tekinthető, hogy az épület négy toronydaru és egy telepített kúszópumpa segítségével jutott el a szerkezetkész állapotig, emellett összetett és nagy odafigyelést igénylő organizációra volt szükség, mert az épület északi és keleti oldalán egy védett BERT-akna található, ami az erőmű elektromos kábeleit rejti.

 

A látványterven a BRL lakóépület.

 

Az Óbuda Group által tervezett BRG lakóépület 180 lakása szintén két épületrészen lett kialakítva, melyekhez két szinten összesen 183 db parkolóhely és 69 db kerékpártároló is tartozik. A földszinten helyet kap két kiskereskedelmi létesítmény is. Ennek a lakóépületnek a teljes nettó alapterülete mintegy 17.100 négyzetméter, melyből a lakások területe 9.500 négyzetmétert jelent.

Az alapozási munkák során 19.200 köbméternyi földmennyiséget emeltek ki. Az épület tartószerkezete monolit vasbetonból, a homlokzat pedig előregyártott vasbeton elemekből épült fel. A szerkezetépítés során a kivitelezők 8.500 köbméter betont és 1.540 tonna betonacélt használtak fel. Az előregyártott elemekből összesen 3911 darab került beépítésre, melyek egyenként 0,5 – 6,5 tonna súlyúak.

 

A látványterven a BRG lakóépület.

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Budapest modern kori történetének legnagyobb városnegyed-fejlesztése – amelyet a világ legjobb városnegyed-fejlesztésének választottak Párizsban – a jelenlegi ütemében 2200 négyzetméter kereskedelmi, 490 lakóingatlan és 8600 négyzetméter irodaépület kivitelezését foglalja magában. A 2015-ben elindított BudaPart projekt várhatóan 2030-ra készül el.

Eddig hat lakóépületben 1200 lakást, 45 ezer négyzetméter bérbeadható irodaterületet és közel 3200 négyzetméter kiskereskedelmi egységet adtak át.

A projekt végére 54 hektáron 15 lakóépületben háromezer lakás, 12 irodaházban mintegy 250 ezer négyzetméter iroda- és 23 800 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, amely mintegy 25-30 ezer városlakónak teremt lakó- és munkahelyet.

 

 

A városnegyed fejlesztésének ugyanakkor jelentős részét képviseli az új MOL Campus is, melynek kivitelezését lapunkban is végig kísértük. A 143 méter magas toronyépületet 2022 decemberében adták át. A MOL Campus építészeti különlegességeit akár két videón is megcsodálhatjuk a Market Építő Zrt. YouTube csatornáján. Az egyik videón a három éves építkezés timelaps felvételeit nézhetjük mega másik videón pedig egy videótúra kalauzol minket az épület belső terein és formavilágán keresztül. A magyar óriásvállalat új központjának generálkivitelezését szintén a Market Építő Zrt. végezte el, ahol a cég leányvállalata, a Moratus Kft. a szerkezetépítési munkákat látja el, a komplex mélyépítési feladatainak megvalósításáért pedig a Market megbízásából, a BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft. felelt.

Galéria

HelyiingatlanfejlesztésMarket Építő Zrt.lakóparkÓbuda GroupBudaPartProperty Market Kft.Moratus Kft.Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.