2024.05.02, Csütörtök
Új idősotthont adtak át Szobon
Illusztráció, unsplash.com

Új idősotthont adtak át Szobon

MTI

2023.06.17. 10:00

Átadták Szobon a Védőszárny Idősotthont csütörtökön. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen arról beszélt, ebből a fejlesztésből is látható, hogy Magyarország jól gazdálkodik az európai uniós forrásokkal.

Hirdetés

A Dunakanyarban, barátságos, természeti környezetben, 250 millió forintos összköltséggel kialakított idősotthon ideális azoknak, akik békésen és komfortosan szeretnék tölteni mindennapjaikat aktív koruk után - mondta Rétvári Bence a Pest vármegyei településen.

A térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy az új intézmény tizenegy új munkahelyet is teremt.

Az idős emberekről gondoskodás olyan munka, amire "születni kell" - jelentette ki. Hozzáfűzte, "kormányzati szinten" is arra törekednek, hogy minél több idős emberről tudjanak gondoskodni, akár saját otthonában, akár bentlakásos intézményben.

A bentlakásos intézmények férőhelyeinek száma 2010 óta 54 ezerről 59 ezerre növekedett

A "többletkapacitás" mellett Rétvári Bence kiemelte a "többletfinanszírozást" is; az idősotthonoknál a támogatás 635 ezerről 1 millió 359 ezer forintra emelkedett.

Százezres nagyságrendben nőtt azoknak a száma, akik megszokott környezetben kapják meg a szükséges gondoskodást - fűzte hozzá az államtitkár -, a házi segítségnyújtás finanszírozása 145 ezerről 463 ezer forintra emelkedett 2010 óta.

"Nagyszüleink generációjának nem tudunk eleget köszönni, a tisztelet egyik megnyilvánulása, hogy az időskor biztonságát garantáljuk" - mondta Rétvári Bence. Kitért arra is, hogy "nehéz időket élünk", az elhúzódó háborús konfliktus gazdasági hatásai is elhúzódnak. Szankciók, emelkedő árak, nagyobb energiaköltségek, alapanyag-problémák, mindent nehezebb beszerezni - sorolta a politikus. Rámutatott: "ilyen szankciós, áremelkedéses időkben" is sikerült létrehozni ezt az idősotthont.

"Ebből a fejlesztésből is látható, hogy hatékonyan tudjuk felhasználni az európai uniós forrásokat; elszomorítónak tartjuk azt a kirakateljárást", amelyet Magyarország ellen folytatnak - jelentette ki Rétvári Bence.

A Védőszárny Idősotthon 32 férőhelyes intézmény két-, három- és négyágyas szobákkal.

HelyiSzobidősotthon