2024.04.27, Szombat
Az M3-as autópálya közelében újultak meg forgalmas útszakaszok Budapesten
Fotó, térkép: BKK

Az M3-as autópálya közelében újultak meg forgalmas útszakaszok Budapesten

BKK, magyarepitok.hu

2023.07.20. 09:32

A Strabag-csoport munkájával Újpalotán lehet biztonságosabban közlekedni.

Hirdetés

Befejeződött az útfelújítás a XV. kerületben, élhetőbb és biztonságosabb lett az Erdőkerülő utca és a Zsókavár utca. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában és a Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. kivitelezésével elvégzett korszerűsítés során megújult az útpályák burkolata, javultak a gépjármű- és gyalogosközlekedés feltételei, valamint akadálymentes lett a Fő téri villamosmegálló.

 

 

Mint a BKK sajtóközleményében írja, az újpalotai projekt jelentős változásokat jelent az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, illetve a korszerűsítették a Szentmihályi út egy részét is, ezzel a felújított útszakaszok együttes hossza csaknem 1,5 kilométer.

A nagyszabású felújításnak köszönhetően nagyobb biztonságban, kényelmesebben lehet közlekedni Újpalota forgalmas – és a fontos közösségi közlekedési járatok által használt – útszakaszain. De nemcsak az autóval közlekedők, hanem a gyalogosok is nyertek a beruházással, hiszen az útpálya felújítása mellett új járdák és gyalogos-átkelőhelyek is épültek.

 

A beruházás során a BKK és a Strabag

• megújította az útpályaszerkezetet az Erdőkerülő utcában, a Zsókavár utcában is felújította a burkolatot, a Szentmihályi út csaknem 225 méteres szakaszán kicserélte a kopóréteget;

• három új gyalogátkelőhelyet alakított ki a felújítási területen, így a lakók és a környéken közlekedő számára is biztonságosabbá vált az útszakasz;

• akadálymentesítette a 69-es villamos Fő téri megállóhelyét, ezért a járat utasai könnyebben le tudnak szállni a járművekről, az alacsony padlós villamosokról pedig a babakocsival, illetve nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben fel- és leszállhatnak a peronoknál;

• korszerűsítette a közvilágítást, több helyen felújította a járdákat, illetve taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolatot kialakítva biztosította az akadálymentes és biztonságos közlekedést, továbbá

• 25 új fát és csaknem 6500 cserjét ültetett.

 

 

A most felújított útszakaszok korábban leromlott állapotban voltak, ennek a közösségi közlekedés járművei is a kárát látták. Ma már az új, korszerű autóbuszok a megújult utakon közlekedhetnek. Az útépítés tavaly szeptemberben kezdődött, a műszaki átadás-átvételi eljárás július 19-én, szerda délelőtt zárult le.

Ebből az alkalomból július 19-én sajtótájékoztatót tartott a Fővárosi Önkormányzat, a XV. kerületi önkormányzat és a BKK. Az eseményen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere, valamint Horváth László, a BKK beruházási igazgatója részletesen beszélt a felújításról, illetve az újpalotai beruházás jelentőségéről.

 

Az Erdőkerülő utca és a Zsókavár utca felújításának jelentősebb mérföldkövei

• 2021. december: megjelent a közbeszerzési eljárásról szóló ajánlati felhívás.

• 2022. június: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, az STR Mély- és Magasépítő Kft. aláírta a vállalkozási szerződést, elkezdődött a kivitelezés előkészítése.

• 2022. szeptember: a kivitelező elkezdte a régóta várt felújítást. Az Erdőkerülő utca egyirányú lett a Zsókavár utca felé, az érintett közösségi közlekedési járatok módosított útvonalon jártak.

• 2022. december: ideiglenesen ismét mindkét irányban használhatták az arra közlekedők az Erdőkerülő utcát, a közösségi közlekedési járatok az eredeti útvonalukon közlekedtek. A 69-es villamos a Fő téren már a megújult, akadálymentesített villamosmegállóban állt meg.

• 2023. február: folytatódtak az ideiglenes forgalomkorlátozással járó munkák, az Erdőkerülő utca ismét egyirányú lett a Zsókavár utca felé; zajlott az érintett útszakaszok felújítása, a járdaépítés, majd következett a gyalogos-átkelőhelyek kialakítása.

• 2023. április: a terveknek megfelelően haladt az útpályaszerkezet megújítása az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, a közvilágítás korszerűsítése, valamint a szükséges víznyelők és csatornaaknák átépítése is. Hátravolt még a Szentmihályi úton a kötő- és kopóréteg kicserélése.

HelyiútfelújításStrabagBKKÚjpalota