2024.04.29, Hétfő
Bepillanthattak a BME hallgatói Zugló nagyszabású fejlesztésébe

Bepillanthattak a BME hallgatói Zugló nagyszabású fejlesztésébe

magyarepitok.hu

2023.08.02. 10:33

A fiatalok a Bayer Construct Zrt. által kivitelezett új városnegyed építkezésén szakmai délelőttöt tölthettek el.

Hirdetés

Rendszeresen beszámol lapunk a Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti területen, a Bayer Construct Zrt. kivitelezésében épülő Zugló Városközpontról. A mintegy hét hektáros területen nyolc épületet – egy lakó- és hét irodaépületet – hoznak létre. Közöttük tágas közösségi tereket, sétáló utcát alakítanak ki.

A nagyszabású beruházás épületeinek mélyépítését a BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft. végzi. Mint azt korábban megírtuk: a komplexum lakóépülete 2023 márciusában érte el szerkezetkész állapotát. Az R1-nek nevezett létesítmény cölöpözési munkálatait még 2022 júliusában elvégezte a cég, majd az O1 és O2 nevű irodaépületek mélyépítési feladatait hajtották végre – tájékoztatta lapunkat Hadnagy Dániel projektvezető.

A réselésre, majd a horgonyzási munkákra 2022 őszén került sor: három sorban közel 800 db horgony készült el. Ehhez hozzátartozott a munkagödör ideiglenes víztelenítése is, amely ideiglenes víztelenítő kutakkal és nyílt víztartással zajlott.

A munkaterületen a cölöpalapozás is a Bauer felelősségi körébe tartozott. Ezt a munkagödör teljes kiemelése után tudták elkezdeni. A 2022 február végétől április közepéig tartó mintegy másfél hónap alatt közel 1700 fm CFA 600-as munkatérhatároló cölöpfal és több mint 4600 CFA 800-as típusú szerkezeti cölöp készült.

 

 

A munkagödrök víztelenítése egyedi módon történt

A következő ütemben a 2-es, a 3-as és a 4-es irodaépületek résfalazását és a munkagödör víztelenítését végezte el a cég, a résfalazást májusban fejezték be. Az R1 lakóépület és az O1, O2 irodaépületek mélyépítési munkálatait már elvégezte a vállalat. Most az épületek horgonyzása zajlik az O3 és O4 ütemekben.

Fotóinkon láthatók azok a gépek is, amelyeket a különböző eljárások során bevetett a BAUER. A flotta egyik legnagyobb gépe az MC76-os típusú réselőgép, amelyhez egy kiszolgáló, láncos daru is tartozik. A BG28as cölöpöző gép és a Klemm típusú horgonyfúrógép szintén elengedhetetlen volt a feladatok szakszerű kivitelezéséhez.

Hadnagy Dániel a projekt különlegességeként mutatta be az egyes irodaházak munkagödreinek víztelenítését. A négy épület (O1, O2, O3, O4) munkatérelhatárolása eltérő időpontokban zajlott, összességében azonban egy nagy gödörként. Emiatt az O1-es munkagödör résélésénél csak 3 oldaláról zárt munkagödörként készült el.

 

 

A gödör víztelenítése hiábavaló lett volna a 4. oldal lezárásának hiányában, így ehhez résfal helyett egy elbontható megoldást alkalmaztak: az O2 ütem közepe táján egy zagyfal készült összeköttetésként. Ez meggátolta a talajvíz bejutását. Így tudott megvalósulni a munkagödör víztelenítése, annak ellenére, hogy a résfallal csak idén zártuk körbe  a területet teljesen. 

 

A mélyépítés rejtelmeit a BME hallgatóinak is bemutatták

A BAUER a fiataloknak is megmutatta a Zugló Városközpont beruházásán zajló munkálatait, ezért bejárást szervezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építéstudományi karának hallgatóinak.

 

„A vezetett körséta célja az volt, hogy kicsit közelebb kerüljenek a hallgatók a „mi világunkhoz”, és ha megfogja őket ez a része az építőiparnak, akkor tárt karokkal várjuk őket a szakmai gyakorlatunkra. Egy egyetemistánál véleményünk szerint rendkívül fontos, hogy az alapoktól az utolsó csempe lerakásig mindent lásson, és kicsit átlássa a miérteket is. Nehéz még ilyenkor elhatárolódni a szakmán belül, hogy mit is szeretnének csinálni, így egy ilyen szakmai délelőtt kicsit segít nekik abban, hogy egyáltalán kitalálják, hogy mi az, amibe bele szeretnének pillantani”

– számolt be lapunknak Berka Stella projekt koordinátor.

 

 

A projekt komplexitását a nagy volumen mellett az egymással párhuzamosan zajló munkafolyamatok jelentették. A kivitelezési adatok gyors és pontos feldolgozása kiemelt fontosságú volt. Ez a Bauer saját fejlesztésű, innovatív szoftverével, a BProjekttel történt, amely lehetővé tette, hogy egyszerűen kezeljük és felügyeljük az összes technológiát. Emellett különleges funkcionalitásával, kimutatásokkal és 3D modellekkel segítette a háttértámogató kollégákat a folyamatok hatékony nyomon követésében.

A diákok a helyszínen munkavédelmi oktatásban is részesültek mind a kivitelező Bayer Construct Zrt., mind pedig a BAUER Magyarország Kft. részéről. Majd Olosz Tibor művezető és Hadnagy Dániel projektvezető körbevezették a csoportot a munkaterületen. A legtöbben közülük csak elméletben találkozott a mélyépítéssel, így a bemutatót nagy érdeklődés kísérte.

Szerencsére a munkafolyamat kedvező fázisa lehetővé tette, hogy a réselési munkák minden egyes szakaszát megfigyelhették. Ezen kívül pedig a már elkészült, tervezett magasságban kiemelt munkagödröt is megnézhették. A hallgatók számára külön érdekesség volt, hogy a régészeti feltárások vezetője is ismertette a munkájukat és elért eredményeiket a területen.

 

A fotó a 2023 áprilisi munkálatokat tükrözi 

 

Az előregyártás megismertetése is fontos szempont volt

A hallgatók bejárásának másik részét képezte a kivitelező Bayer Construct Zrt. programja, amelyben Szalai Gergely projektvezető bemutatta a beruházást. Prezentációjában szó esett a tervezésről, a határidőkről és a célokról is.

A fiatalok megnézhették az akkor már szerkezetkész R1 társasház épületét is: végig mentek az egyes szinteken és információkat kaptak az építkezés egyik legfontosabb területéről, az előregyártásról is. Mint arról korábban már lapunk is beszámolt, a Bayer a fejlesztés során a Biharkeresztesi üzemében előregyártott elemeivel gyorsítja fel és teszi rendkívül hatékonnyá. A projektvezető megmutatta a beépített kéregpanel elemeket, valamint hűtő- és fűtőpaneleket.

Az O1 elnevezési irodaház mélyalapozási munkálataihoz kapcsolódóan a hallgatók a tájékoztatón megismerhették a szerkezetépítés folyamatát, rendszerét. Kiemelt téma volt még az organizáció, hiszen a hatékony megvalósítás szempontjából elengedhetetlen a pontos szervezés, erre a Bayer csoport valamennyi beruházásában kiemelt figyelmet fordít.

Galéria

HelyimélyépítésBayer Construct Kft.Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.Zugló Városközpont