2024.05.03, Péntek
Klímatudatos fejlesztéssel újult meg a pesti belváros egyik legismertebb utcája
Fotó: Belváros Önkormányzata

Klímatudatos fejlesztéssel újult meg a pesti belváros egyik legismertebb utcája

magyarepitok.hu

2023.07.28. 10:00

A fejlesztést többek közt víztakarékos öntözőrendszerrel, esővízgyűjtő ciszternával és a talajvizet hasznosító fúrt kúttal valósította meg a Penta.

Magyarország első klímatudatos utcáját hozta létre a budapesti V. kerület - derült ki a Belváros Önkormányzata közleményéből. A PENTA Általános Építő Kft. kivitelezésében megvalósult beruházás műszaki átadás-átvétel még zajlik, de már megnyitották a forgalom előtt a faltól falig megújított Arany János utcát.

A fejlesztést közel 100 új fával, zöld buszmegállóval, több mint félszáz kerékpártárolóval, a kék szemlélet jegyében víztakarékos öntözőrendszerrel, esővízgyűjtő ciszternával és a talajvizet hasznosító fúrt kúttal valósították meg.

"Mindezek által olyan térség született a Belvárosban, amely már a jövő klímastratégiáját tükrözi" - olvasható a közleményben.


Nem az első projekt valósult meg a környezettudatos stratégia keretében

Az összegzésben hangsúlyozták, a stratégia jegyében 2019-re 82 új fával jóformán városi ligetté alakították a Podmaniczky teret - szintén a PENTA kivitelezésében. Majd 2021-től a Podmaniczky teret a Dunával összekötő Arany János utca teljes körű felújítását kezdték meg, amelyet két ütemben végeztek.

„Büszke vagyok rá, hogy az V. kerületiek közösségével ismét egy olyan fejlesztést tudhatunk magunkénak, ami jelentősen hozzájárul a Belváros élhetőségéhez, otthonosságához és egyaránt ötvözi a természeti kincseink megóvását és a zöldfelületek növelését célzó klímatudatos szemléletünket" - összegezte Szentgyörgyvölgyi Péter, kerületi polgármester a beruházás jelentőségét. "Az Arany János utca sikeres megújításának mindenki részese lehet, aki végigsétál a közel 100 fás fasorral szegélyezett utcán.”


A járda egy szintre került az útpályával

Hozzátették, a terület otthonosságát, élhetőségét számos új utcabútor – padok, ivókút, hulladéktároló edények, kutya higiéniás szemétgyűjtők, kerékpártámaszok – és egy új, biztonságos gyalogos-átkelőhely biztosítja.

Kiemelték, a járdát szélesítették, és egy szintbe helyezték az útpályával, ezáltal megteremtve a kényelmes és akadálymentes közlekedés feltételeit a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők számára egyaránt. Gondoskodtak a megfelelő kerékpáros infrastruktúra kialakításáról és arra is ügyeltek, hogy mindez a lehető legkevesebb gépjárműparkolóhely-veszteséggel járjon.   


Hazánk leghosszabb stockholm módszerrel ültetett fasora jött létre

A felújítás során közel 100 egyedből álló fasort telepítettek. A fatelepítésénél egyaránt használták a Podmaniczky téren bevezetett gyökércella rendszert, valamint a Szomory Dezső és a Hild téren is alkalmazott stockholm faültetési rendszert. Mindezzel létrehozták hazánk leghosszabb stockholm módszerrel ültetett fasorát, amelynek és a természetes lapkőburkolatnak köszönhetően a csapadékvíz behatolhat a fák gyökérzónájába és ott el is tárolódhat.

A gyökerek és a talaj organizmusai számára szükséges oxigén biztosítása érdekében a talaj stabilan – a fák élete során mindvégig – porózus marad. Mivel a fáknak biztosítják a tápanyagokban és oxigénben gazdag életteret, a városi környezetben szokatlanul nagy gyökérzetet és lombozatot fejleszthetnek, illetve sokáig élhetnek.

A kerületi önkormányzat a 2020-ban indított buszváró zöldítési programja keretében az Arany János utcában is létesített egy növényekkel – a városi környezetet jól tűrő, ugyanakkor hatalmas zöldfelületet képező és gyorsan növő vadszőlő fajtákkal – befuttatott buszvárót, ami immár a 13. a Belvárosban.

HelyifenntarthatóságPenta Általános Építőipari Kft.