2024.04.27, Szombat
Fókuszban az InfraBIM a negyedik Duna Group Szabadegyetemen
Fotók: Dernovics Tamás

Fókuszban az InfraBIM a negyedik Duna Group Szabadegyetemen

magyarepitok.hu

2023.08.14. 11:08

A Duna Group háromnapos rendezvényén a jövő mérnökei terepen ismerkedhetnek meg az infrastruktúra-építés digitalizált folyamataival.

Hirdetés

Negyedik alkalommal rendezi meg fiatal mérnököknek szóló nívós programját, a Duna Szabadegyetemet a Duna Group. A hazai mélyépítés meghatározó szereplője kiemelten alkalmazza az InfraBIM folyamatait, ezért a háromnapos, építőipar kuriózumnak számító rendezvény is ezt helyezte fókuszba – gyakorlati megközelítésben.

Az esemény idén új hallgatói körrel bővült: a Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Group a vízépítőmérnök és építőmérnök hallgatókon túl térinformatikai, geodéta és programozó szakos fiatalokat is meghívott. A rendezvény célja, hogy a diákok szakmai ismereteit bővítse, közben közösséget építsen, jó hangulatú ismerkedési lehetőséget teremtsen a jövő szakemberei számára.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A szervezőcsapat új célokat is kitűzött maga elé: „Terveink szerint januártól létrehozzuk a Duna InfraBIM nevű, szabadon választható tantárgyat a hallgatók számára. Ezt lehetőség szerint a legtöbb olyan egyetemen el fogjuk indítani, amely építéstudományi területen képzést folytat. A Duna Group számára fontos a jövő mérnökeinek támogatása, ezt bizonyítja, hogy a korábbi években több tehetséggondozó programot is lebonyolítottunk.” – mondta el Kincses Péter, a rendezvény főszervezője.

 

Kincses Péter 

 

Izgalmas építési projekteken szerezhetnek gyakorlati tapasztalatot a hallgatók

A programra idén hat egyetemről, negyven hallgató érkezett. A rendezvény augusztus 11-13-ig tart, helyszíne a BME Kármán Tódor Kollégiuma.

Az első napon lezajlott előadásokon a Duna Group gyakorlatában zajló BIM folyamatok közül az alábbi témákra tértek ki:

  • 3D BIM modellek előállításának és kezelésének gyakorlata a Duna Groupnál.
  • Különböző típusú 3d modell alapján működő gépvezérlési rendszerek bemutatása elméletben és gyakorlatban (irodai és helyszíni munkafolyamatokat is bemutattak).

Az InfraBIM témáját az elméleti ismeretek mellett átfogó gyakorlati bemutatókkal teszik látványossá ebben a három napban. A tematikában nagy hangsúlyt kap a hightech gépek és technológiák által zajló infrastruktúra fejlesztés.

 

2021-ben, a második Duna Szabadegyetemen Szíjj László köszöntötte a résztvevőket

 

A Duna Group Szabadegyetem idén is olyan építési projekteket mutat be a hallgatóknak, amelyek a magyar építőipar legkülönlegesebbjei közé tartoznak, és nagy hangsúlyt fektetnek a digitalizációra és a BIM alkalmazására. Ezeket a diákok gyakorlati példákon keresztül ismerhetnek meg.

 

 

A hallgatók ellátogatnak a soproni M85-ös alagút építkezésére, ahol megtekinthetik

  • az alagútfejtés konvencionális módszerét és geológiai jellemzőit az elsődleges vagy lőttbetonos szerkezet esetében;
  • az alagút belső beépítésének tervezését és kivitelezését a BIM modell segítségével (horizontális és vertikális rendszerek kialakítása);
  • a virtuális kivitelezés beépítését a rendszerbe, valamint a BIM továbbfejlesztését az üzemeltetés szakaszára.

A hallgatók ezen kívül bepillantást nyerhetnek az alagút irányítási és forgalomvezérlési rendszerébe is.

 

 

Az M44 autópálya építése során a diákok szintvezérelt munkagépekkel találkozhatnak, amelyeket valós munkafolyamatok közben is megfigyelhetnek. A hallgatók végigkövethetik az egész - korábban elméletben már tanult - folyamatot, és megismerkedhetnek a vezérlési rendszerrel.

Galéria

HelyiútépítésoktatásszakképzésszabadegyetemDuna Aszfalt Zrt.Duna Group SzabadegyetemTehetséggondozás