2024.07.19, Péntek
Környezetbarát technológiával alapozták a csepeli szabadkikötő új csarnokát
Fotók: HBM

Környezetbarát technológiával alapozták a csepeli szabadkikötő új csarnokát

magyarepitok.hu

2023.11.20. 11:09

Környezettudatos anyaghasználat, speciális műszaki megoldások, valamint a mélyépítői és kivitelezői projektcsapatok összeszokott, hatékony működése jellemezte a HBM Soletanche Bachy egyik legutóbbi, a csepeli szabadkikötőben végzett munkáját. A D2 csarnok épületének mélyalapozását a HBM kis- és közepes méretű mélyépítési munkákra szakosodott csapata, a SMART készítette el, a cégcsoport saját fejlesztésű technológiáját alkalmazva.

A szabadkikötőben az INETON kivitelezésében épülő, közel 14 ezer négyzetméteres logisztikai csarnok alapozását a HBM az úgynevezett talajkiszorításos Screwsol technológiával valósította meg. A cölöpalapozásnak ez a speciális módja a mélyépítő francia anyavállalatának, a Soletanche Bachynak az innovációja, mely műszaki és gazdasági szempontból is jó választásnak bizonyult a Szabadkikötő területén jellemző változékony talajkörnyezetben is.

 

 

Tekintve, hogy az eljárás a hagyományos cölöpalapozási megoldásokhoz viszonyítva fajlagosan alacsonyabb anyagfelhasználással jár, valamint gyorsabban kivitelezhető, és nagyobb teherbírású cölöpöket eredményez, a kis és közepes terhelésű ipari-, logisztikai csarnokok és mezőgazdasági létesítmények leghatékonyabb, és leggazdaságosabb alapozási megoldásává vált az utóbbi évtizedben. A HBM ez idő alatt már több, mint 500 km ilyen cölöpöt készített, többek között az INETON-nak korábban végzett munkák során is.

2021 óta a HBM SMART csapatának korábban már kétszer volt alkalma együttműködni a kivitelezővel. Egyik közös munkájuk pedig éppen a jelenleg épülő csarnoktól 200 méterre fekvő D4-es épület volt. Az itt összeszokott projektcsapatok az együtt megszerzett tapasztalatokra építve a D2 csarnok kivitelezésénél hatékonyan tudták képviselni azt az alternatív műszaki megoldást, mellyel végül jelentős mennyiségi megtakarításokat értek el a cölöpalapozásban a megrendelőnek.

A változékony talajkörnyezet mellett a projekt másik különlegessége, hogy az INETON hazánkban úttörő módon talpaspilléres kialakítású csarnokot tervezett. A mélyépítőnek ezt figyelembe kellett vennie a vasalás kialakításánál. Ezen kívül különösen nagy figyelmet kellett fordítania a cölöpök kivitelezésénél a külpontosság minimalizálására is.

 

 

Az új csarnoképület nem csak átadását követően minősül majd környezetbarát létesítménynek, a megvalósításban résztvevő kivitelezők ugyanis már az építkezés során is a környezeti hatásokat minimalizálására törekedtek. Amellett, hogy a BSZL új csarnoka végállapotban zöldtetőt kap majd, a környezetbarát megoldások alkalmazását már az alapozásnál elkezdték a HBM alacsony karbonlábnyomú beton felhasználásával való korábbi tapasztalataira építve.

A mélyépítő a D2 csarnok cölöpözése során bedolgozott beton szén-dioxid lábnyomát mintegy felére csökkentette a hagyományos mélyépítési betonreceptúrák szerint készülő mélyalapozás környezeti terheléséhez képest.  A cölöpfúrási munkák kivitelezése így végül a nagyon alacsony karbonlábnyomú beton felhasználásának köszönhetően több mint 60.000 kilogrammal kevesebb szén-dioxid kibocsátást eredményeztek, mely megtakarítás megközelítőleg 650.000 km személyautóval megtett út átlagos CO2 kibocsátásának felel meg.

HelyiCsepelkikötőmélyépítésHBM Kft.INETON Kft.