2023.11.29, Szerda
Megújult a Szent István-templom Budakalászon
Fotók: MTI/Lakatos Péter

Megújult a Szent István-templom Budakalászon

MTI

2023.11.13. 13:08

A most megújult templom a budakalászi közösség erejét hirdeti - mondta a Szent István-templom átadóján Soltész Miklós, a Miniszterelnökség (ME) egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap.

Hirdetés

Soltész Mikor örömének adott hangot a szentmisén részt vevő gyerekek magas száma miatt és kiemelte: közös felelősség, hogy a fiatalok a következő években, évtizedekben is meg tudják tölteni a templomot.

A jelen sokkal tartozik a múltnak, s ha ezt a tartozását ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet - utalt Jókai Anna író szavaira Göbl Richárd polgármester (2011 Egyesület), hozzátéve, hogy a felújítással adósságot törlesztettek.

 

Budakalász, 2023. november 12. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a hálaadó szentmise után a felújított Szent István-templom kertjében Budakalászon 2023. november 12-én. MTI/Lakatos Péter

 

Hangsúlyozta: amikor Európa nyugati felében templomokat zárnak be, az iskolák faláról levétetik a feszületet, nem engedik rögzíteni az Európai Unió alaptörvényében a zsidó-keresztény múltra való hivatkozást, Budakalász templomot szépít és az épülő tereket  katolikus szellemű élettel kívánja betölteni.

Szólt arról is, hogy a magyarok mindig ragaszkodtak templomaikhoz, és azáltal, hogy "állnak a templomaink, sőt meg is újulnak, igazoltuk, hogy jól sáfárkodtunk a Szent II. János Pál pápa által ránk bízott felelősséggel".

Forián-Szabó Gergely alpolgármester az MTI-nek elmondta, hogy a felújítás 39 millió forintba került, amelynek nagyobb részét, 33,5 millió forintot a Bethlen Gábor Alap biztosított, a hívek pedig 5,5 millió forint adománnyal támogatták a beruházást.

 

Budakalász, 2023. november 12. Varga Zoltán plébános, plébániai kormányzó hálaadó szentmisét celebrál a felújított Szent István-templomban Budakalászon 2023. november 12-én. MTI/Lakatos Péter

 

A felújítás során szigetelést kapott a templom, megújult a külső burkolat, és a bejáratoknál új előtetők épültek.

 

Budakalász, 2023. november 12. Varga Zoltán plébános, plébániai kormányzó hálaadó szentmisét celebrál a felújított Szent István-templomban Budakalászon 2023. november 12-én. MTI/Lakatos Péter

 

Galéria

HelyiBudakalásztemplomfelújítás