2024.05.02, Csütörtök
Kiosztották az Esterházy Art Award 2023 díjait
Fotó: Ludwig Múzeum / Facebook

Kiosztották az Esterházy Art Award 2023 díjait

MTI

2023.12.17. 10:00

Kiosztották az Esterházy Art Award 2023 díjait: a nyolcadik alkalommal meghirdetett pályázatra 262 művész jelentkezett, a független nemzetközi szakmai zsűri 18 pályaművet jelölt a díjra.

Hirdetés

Az Esterházy Art Award-díjat 2009-ben alapította az Esterházy Privatstiftung, a díj odaítélésével pedig folytatódik az Esterházy hercegi család négy évszázadon keresztül gyakorolt, nagy hagyományokkal rendelkező mecénási tevékenysége. A jelölt művészek válogatott műveiből rendezett Breaking the Frame - Making Future című kiállítást péntektől 2024. március 3-ig láthatják az érdeklődők a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban; a kétévente megrendezendő tárlat a fiatal magyar művészeti szcéna legmértékadóbb áttekintésének minősül.

Idén a zsűri Horváth Gideon, Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, valamint Trapp Dominika alkotásait díjazta, az összesen 15 ezer euró értékű díj egyenlő arányban oszlik meg a három győztes pályamű között. A zsűri tagjai Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója; Ulrike Groos, a Kunstmuseum Stuttgart igazgatója, a Camille Graeser Alapítvány kuratóriumi tagja, a müncheni Quivid Művészeti és Építészeti Bizottság tagja; Barbara Horvath, művészettörténész, a Kunst Haus Wien kurátora, az art hoc projects alapítója; Rieder Gábor szabadúszó művészettörténész, kurátor, szerkesztő; Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung elnöke; Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, kurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár főmuzeológusa és Vitus Weh kurátor, a kultúratudományok kutatója, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója voltak.

Idén először a közönség is szavazhat kedvenc alkotására, a nyertes művész jutalma, hogy részt vehet a díjazottak 2024 áprilisában, a kismartoni Esterházy-kastélyban nyíló kiállításán. Idén 262 pályaműből 18 alkotást jelölt a díjra a nemzetközi zsűri, Bede Kincső, Bernáth Dániel, Birkás Mona, Ember Sári, Gallov Péter, Horváth Gideon, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kristóf Gábor, Lőrincz Áron, Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, Oláh Norbert, Pap Gábor, Pintér Gábor, Süveges Rita, Tollas Erik, Trapp Dominika, Vékony Dorottya műveit.

Az aktuális kiállítás címe: Breaking the Frame - Making Future arra utal, hogy a kiállított pozíciók közül feltűnően sok szakít a hagyományos, "autonómnak" vélt képformátumokkal, illetve ezeket sorozatokkal, műcsoportokkal vagy térbeli installációkkal váltja ki.

HelyiLudwig MúzeumEsterházy Art Awarddíjátadók