2024.09.08, Vasárnap
Különleges tetőmegoldások a József főhercegi palotán
Nemzeti Hauszmann Program, Fortepan

Különleges tetőmegoldások a József főhercegi palotán

magyarepitok.hu

2024.07.22. 09:47

A tető héjalásánál és a homlokzat burkolásánál tart a generálkivitelező Magyar Építő Zrt.

Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt adhattunk hírt arról, hogy bokréta került a József főhercegi palota legmagasabb pontjára, mára pedig a homlokzatok burkolása és a tető héjalása van soron. Az egykor a budai Vár látványát meghatározó palotát a Nemzeti Hauszmann Program keretében építheti újjá generálkivitelezőként a Magyar Építő Zrt. a Várkapitányság megbízásából.

 

 

1789-ben Teleki József ugocsai főispán U-alaprajzú, kétszintes, 12 lakásos bérpalotát építtetett a budai Várban található, kiváló panorámájú telekre Anton Fisches pozsonyi építésszel, copf stílusban. Innen kapta nevét a Teleki-palota, amelyet 1902-ben vásárolt meg József Károly Lajos főherceg, József nádor fia. Már ekkor, 1902-ben elindította a Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján történt, historizáló stílusban való átépítést, ami 1906-ra készült el. Budapest 1944-es ostromát megsínylette az épület, nyugati homlokzatát több belövés is érte, majd ezt követően a palotát 1951-ben munkásszállóvá alakították, végül pedig 1968-ban felrobbantották és teljesen elbontották.

A Szent György téren újjáépülő palota kivitelezésének első ütemét 2021 júliusában kezdte meg a Magyar Építő Zrt, amelynek külső megjelenése az eredeti, historizáló épülettel azonos lesz. A műemlékvédelmi, tömedékelési munkákat a Sycons Építőipari Kft., a szerkezetépítési munkákat az Épszerk-Pannónia Invest Kft., a szigetelési munkákat a Pentasystem Kft., valamint az ideiglenes energetikai és gépészeti munkákat az L-Build Kft. végezte.

 

 

Két technológia, egy szemlélet

„Különleges feladat a Palota homlokzatának építése, hiszen egy csak fényképekről ismert homlokzatot kell rekonstruálni” – tudtuk meg Csengel Tamástól, a Magyar Építő Zrt. vállalkozási mérnökétől.

Ebből ered, hogy az egykori vakolt, tagozatos, festett öntvénydíszítményes faragott kőfelületek textúráját, színvilágát is szinte vakon kellett visszaadnia a kivitelezőnek. A főhercegi palotára ráadásul szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolati rendszer kerül. E burkolatok egyik jellemzője, hogy az adott elemtípusnak mindig van egy rasztere, fugakiosztása, itt viszont a homlokzat jellegéből adódóan homogén felületet kellett létrehozni.

 

 

„A fugakiosztással tehát a homlokzat tagolásához kellett igazodnunk: a lizénák, ablakkeretezések, párkányok osztásrendjéhez” - részletezte.

Amellett, hogy a homlokzati paneleknél és a kő díszítőelemeknél egyaránt vannak olyan részek, amelyeket fényképek alapján kellett rekonstruálni, külön nehézséget és sok egyeztetést igényelt, hogy a korszerű, paneles homlokzat és az épület karakterét megadó, azonban hagyományos építési módokat igényló kőelemek elhelyezése párhuzamosan történik a palota homlokzatán.

„Nagy kérdés volt, hogy e két eltérő munkanem hogyan hangolható össze úgy, hogy ne üssék egymást, egyszerre épülhessenek, de szerencsére sikerült megoldást találnunk” – emelte ki a vállalkozási mérnök.

 

 

Heterogén felületek

Mintegy sűrítménye a századforduló tetőépítési változatosságának az eredeti formáját visszanyerő József főhercegi palota.

Tetőszerkezetének kivitelezése során – amit a HOREX Kft. végez – mára megkezdődtek a fémlemez fedésű tetők díszműbádogos munkái is.

 

 

Komoly feladat a változatos tetőképzés díszműbádogos kiegészítése – gerincdíszek, csúcsdíszek, osztópárkányok és összesen tizenöt tetőablak kerül fel a szerkezetekre. Amit lehet, előre gyártva, önálló tartóvázzal hoznak a helyszínre, de számos elemet a végleges helyén kell elkészítenie a kivitelezőnek.

Magasabb hajlású (25° feletti) tetőfelületekre jellemzően pikkelyes fémlemez-fedés készül, míg az alacsonyabb hajlású tetők kettős, tömített állókorcos fedést kapnak. Ezek anyaga előpatinázott és eredeti fényű, jellemzően 0,7-0,8 mm vastag titáncink-lemez.

Ugyan az eredeti tetőszerkezet még üres padlástereket határolt, az új tetők jellemzően beépített terek fölött épülnek, ami alapvetően meghatározza azok rétegrendi és szerkezeti kialakítását. Kiselemes fedésű tetőszakaszain fémlemez rombuszfedést kap az épület, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által kidolgozott „Fémlemez-fedések tervezési és kivitelezési szabályai” szerinti kialakítással. Ezeket egészítik ki a díszműbádogos szerkezetek, amelyek anyaga 0,8-1,0-1,2 mm vastag Quality Zinc minősítésű Rheinzink titáncink lemez. Élhajlított elemek esetében „általános” lemezminőség alkalmazható, de a préselt, élhúzott elemeknél lágy lemezt (Rheinzink Ornament) kell alkalmaznia az építőnek.

 

 

Többféle fedés, különleges minőségű megoldások

Huszonhét különböző síkból áll az épület tetőszerkezete, amely több, mint 3000 m2 vetületi felületet ad ki.

Igen összetett geometriájú magastető kerül tehát a palotára, amely sátortetők, manzárdtetők, íves tetőfelületek és alacsony hajlású tetők összessége, amelyek mind különböző típusú fémlemez-fedéseket igényelnek. Bár a palota jellemzően magastetős, teraszok is készülnek itt lapostetős szigeteléssel, valamint üvegtető kerül a vesztibül fölé. Az alkalmazott szerkezeteknél tehát az épülethez méltó, korhű anyagok felhasználásán kívül hangsúlyt kapott a magas élettartam és a mai technológiákkal történő megvalósítás is.

 

 

Galéria

HelyiMagyar Építő ZrtműemlékfelújításÉpszerk-Pannónia Invest Kft.Nemzeti Hauszmann ProgramJózsef főhercegi palotatetőépítésHorex Kft.