2024.05.21, Kedd

Fényünneppel zárja az évet a Vágtázó Csodaszarvas

2016.11.26. 09:25

Az A38 hajón már a jövőre megjelenő negyedik nagylemezéről is játszik dalokat a zenekar.

A fény ünnepét tartja hagyományos évzáró koncertjén a Vágtázó Csodaszarvas az A38-on. Grandpierre Atilla, a Vágtázó Csodaszarvas vezetője az MTI-nek elmondta: még a zenekar 2005-ös megalakulása előtt, egy álom hatására írta meg az ősi karácsonyt felidéző, A zene lakodalma című számot. „Ennek a karácsonyi dalunknak a hatására vált hagyománnyá, hogy decemberben tartjuk a nagykoncertünket, a helyszín jó ideje az A38 hajó" - mondta a frontember.

Az énekes kitért arra, hogy tíz évvel ezelőtt megjelent könyvében a magyar ősvallás legnagyobb ünnepeként mutatja be a karácsonyt. Hozzátette: a karácsony eszméjével azonosítható Világfa jelképének felismerése egész csillagászati munkájának egyfajta betetőzése volt.


A frontember álmából szám és színházi darab született

A Vágtázó Csodaszarvas mostani koncertjét az Ébrenálmodók Rituális Színház produkciója vezeti fel egy mintegy húszperces darab bemutatásával, a zenekar kíséretében. "A zene lakodalma álombeli élmény volt, ez a zene és az éltető látomás azóta is él bennem. A Fény királynője fehér ruhás gyerekekkel jelent meg. Kézenfekvő volt, hogy régi barátaink, az Ébrenálmodók Rituális Színház tagjai képesek megjeleníteni, amit az álmomban láttam és hallottam".    

Nagy Mihály, az Ébrenálmodók Rituális Színház vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a VHK szellemisége komoly hatást gyakorolt a színházra, amelynek első hivatalos fellépése 2005-ben volt. "A VHK és a Vágtázó Csodaszarvas mellett szellemi inspirációt merítünk a magyar mondakörből, az őstörténetből, az emberiséghez kapcsolódó mitológiai elemekből" - fogalmazott Nagy Mihály.

A december 10-i est vendége lesz az egyik legnépszerűbb lengyel világzenei formáció is, a közel húsz éve működő Warsaw Village Band. Grandpierre Atilla elmondta, hogy egyik kedvenc zenekaráról van szó, amely a Csodaszarvashoz hasonló rendkívül energikus, ősi népzenét játszik, és a lengyel hegyi népek muzsikája inspirálta őket.    


Negyven éve járt egyedi út

Beszámolt arról az MTI-nek, hogy készül és várhatóan jövőre megjelenik a Vágtázó Csodaszarvas negyedik stúdióanyaga (a legutóbbi, a Csillaglovaglás öt évvel ezelőtt jött ki), amelyről a hajón is bemutatnak néhányat.    

Grandpierre Atilla csillagász, zenész, filozófus egyedülálló alakja a magyar zenei életnek. A Vágtázó Halottkémekkel a hetvenes évek óta járja sajátos, egyedi útját. A VHK a punk, az underground, a népzene és a sámánrítusok különleges elegye, a Vágtázó Csodaszarvas inkább a magyar népzenére helyezi a hangsúlyt, egyéni és összetéveszthetetlen módon.

HívogatózeneVágtázó Csodaszarvas