2024.05.18, Szombat

Adventi koncerttel mutatja be új lemezét a Makám

mti

2016.12.12. 07:44

A terézvárosi plébániatemplomban csángó népdalokra, Nagy László és Weöres Sándor verseire épülő dalok hangzanak el.

A terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Templomban ad adventi koncertet a Makám együttes december 17-én. Az adventi dalok mellett felcsendülnek a Weöres Sándor verseinek megzenésítését tartalmazó Holdfényt vetettem című Makám-lemez dalai, valamint a zenekar nemrég megjelent huszadik lemeze, a Szerelem darabjai is.


A magyar népzene mellett balkáni és afrikai elemek

Krulik Zoltán, a Makám vezetője, gitárosa, énekese az MTI-nek elmondta, az új lemez dalai a Makám korábbi lemezeiről ismert archaikus hangzások jegyeit viselik, így a magyar népdalfeldolgozások egyedi megközelítéseit, valamint a balkáni, afrikai inspirációkat. A Szerelem című lemezen újdonság a flamenco aszimmetrikus balkáni ritmusokkal felidézése.    

A CD-n szereplő dalok túlnyomó többségét Krulik Zoltán írta, aki egy Nagy László-verset, a Sólyoméneket is megzenésített. Az anyag egy része népi szöveg, a korongon több csángó népdal feldolgozása található. A Makám már első vokális albumán, az 1999-ben megjelent, Lovász Irénnel és Bognár Szilviával készített Skanzen című anyagon számos ilyen szerepelt.    


Már húsz lemeznél tartanak

A Makámot a magyarországi világzene egyik úttörőjeként szokás emlegetni, szintetizált és több kultúrából hozta össze egyedi muzsikáját. Az együttes szellemi elődjének tekinthető Creativ Studio Öt (C.S.Ö.) 1975-1980 között működött, 1980-tól 1984-ig Makám és Kolinda néven létezett Krulik Zoltán zenekara, amely 1984-ben lett Makám és azóta húsz stúdiólemezt készített.

A Makámban Krulik Zoltán mellett Korzenszky Klára (ének), Kuczera Barbara (hegedű), Boros Attila (basszusgitár), Eredics Dávid (fúvós hangszerek) és Keönch László (ütőhangszerek) szerepel. A mostani koncerten Lovász Irén énekesnő is közreműködik, akárcsak Mizsei Zoltán (szintetizátor).

Hívogatózene