2024.06.19, Szerda
Kávés-csokis sört is csapolnak a hétvégi sörfesztiválon a Bálnában
facebook.com/belgasor

Kávés-csokis sört is csapolnak a hétvégi sörfesztiválon a Bálnában

MTI

2017.05.18. 11:28

Negyvenöt belga sörfőzde 250 féle sörét, köztük 65 féle csapolt sört kóstolhatnak meg a hétvégén a 8. Belga Sörfesztivál vendégei.

A világon egyedülálló sörkultúra bemutatását célzó háromnapos fesztiválon csak gyümölcssörből több mint 40 félét lehet majd megkóstolni a közkedvelt meggyesektől és málnásoktól a barackoson át egészen az egzotikusabb ízűekig. A korábbi évek igénye és sikere nyomán idén csapolva is ki lehet próbálni a kókuszos és banános mellett kétféle málnás búzasört, a Wittekerke Rosét és a Bacchus Raspberryt. A tavalyi év egyik kedvence, a Barista Chocolate Quad 11 százalékos kávés-csokis quadrupel szintén elérhető lesz idén már csapolt formában is.

Bár kávét nem árusítanak a péntektől vasárnapig tartó fesztivál területén, a látogatók 3 féle kávés sör közül válogathatnak az idén. A Barista Chocolate Quad mellett bemutatkozik a Broeder Jacob Double Espresso és a Préaris Quadroccino. A hétvége egyik különlegessége a De Hoorn "mikrosörfőzdében" készült Cornet, amelyet frissen forgácsolt tölgyfa hordóban érlelnek, és amelyhez friss tölgyfaforgácsot is hozzáadnak, hogy az érlelődő sört még inkább átjárja a tölgyfa íze.

A fesztiválra érkezik a Léfebvre sörfőzde alapításának 140. évfordulójára korlátozott mennyiségben készült Barbar Cuvée Spéciale, amely szintén igazi kuriózum az ínyencek számára. A mézzel és egyéb fűszerekkel főzött Barbar Blonde "ünnepi" verziója narancsvirágmézzel, korianderrel és keserűnarancs-héjjal készült. Az idei évben első alkalommal egy német sörfőzde, az Einsiedler is képviselteti magát a fesztiválon, valamint amerikai trappista sörök is bemutatkoznak a hétvégén.

 

A szarvaskolbásztól a pralinéig terjed az ételkínálat

A sörök mellé a látogatók sörkorcsolyaként fogyaszthatnak szarvaskolbászt, házikolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is, például meggyes ale sörrel készült kecskesajtot. Desszertként a belga csokoládék és pralinék széles választéka sem hiányozhat a fesztivál kínálatából.

A könnyebb eligazodás érdekében tavaly bevezetett ízvilág szerinti kategorizálási rendszerbe belekerül mind a 250 féle sör, amely a fesztiválon csapolt, vagy üveges formában kóstolható lesz. A kategóriák, valamint a sörkalauz a fesztivál honlapján előzetesen megtekinthető, de a helyszínen is elhelyeznek a standok felső részén az ízvilágra utaló eligazító táblákat.

Az idei fesztivál újdonsága a limitált darabszámban, kizárólag elővételben megvásárolható sörkóstoló belépőjegy, amely 20 mini pohár sör elfogyasztására jogosít. A legnagyobb sörrajongók számára Be(er)hero jeggyel készülnek a szervezők, amely szintén elővételben beszerezhető. A „hősöknek” szóló belépőjegy az ajándék egyedi nyakpánt és a fesztiválpohár mellett 15 normál pohár sör elfogyasztására biztosít lehetőséget. A korlátozott számban elérhető jegyek itt vásárolhatóak meg és tetszés szerint felhasználhatóak a fesztivál három napja alatt.

Hívogatófesztiválgasztronómia