A Székely Fesztiválra 1200-1400 olyan házi jellegű termék érkezik, amely Magyarországon ismert ugyan, de nem igazán kapható.
Jövő hétvégén rendezik meg a Székely Fesztivált Budapesten, a Millenáris parkban. A fesztiválon május 12., péntektől vasárnapig kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat. Domokos István szervező az M1 aktuális csatornán számolt be a részletekről.
A rendezvény díszvendége a Gyergyószék tizennégy, egységes képpel megjelenő települése lesz.
A havasban termett gyümölcsökből készül a pálinka
A fesztivál három napja alatt mintegy 30-50 ezer vendégre számítanak. A kulturális programok mellett a látogatók megismerkedhetnek a székely gasztronómia teljes vertikumával. Domokos István példaként említette, hogy meg lehet majd kóstolni például a székely töltelékes káposztát, az ordás palacsintát, sajtokat, kolbászokat és a kürtős kalácsot is.
Emellett elhozzák Budapestre azokat a pálinkákat is, amelyek ezer méter feletti magasságban termő vadgyümölcsökből - például áfonyából, galagonyából, csipkebogyóból - készültek.
Közvetlenül a termelőktől vásárolhatunk
Domokos István kiemelte, hogy legalább száz olyan termelő lesz jelen, aki hagyományos módszerekkel készíti kézműves termékeit és a rendezvény sajátossága, hogy maguk a termelők állnak a pultok mögött.
A szervező szerint 1200-1400 olyan termék lesz jelen a fesztiválon, amelyek Magyarországon ismertek ugyan, de kereskedelmi forgalomban nem igazán kaphatók.