2024.04.25, Csütörtök

Ordás palacsintával és áfonyapálinkával veszik be a székelyek Budapestet

mti

2017.05.04. 11:20

A Székely Fesztiválra 1200-1400 olyan házi jellegű termék érkezik, amely Magyarországon ismert ugyan, de nem igazán kapható.

Hirdetés

Jövő hétvégén rendezik meg a Székely Fesztivált Budapesten, a Millenáris parkban.  A fesztiválon május 12., péntektől vasárnapig kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat. Domokos István szervező az M1 aktuális csatornán számolt be a részletekről.

A rendezvény díszvendége a Gyergyószék tizennégy, egységes képpel megjelenő települése lesz. 


A havasban termett gyümölcsökből készül a pálinka

A fesztivál három napja alatt mintegy 30-50 ezer vendégre számítanak. A kulturális programok mellett a látogatók megismerkedhetnek a székely gasztronómia teljes vertikumával. Domokos István példaként említette, hogy meg lehet majd kóstolni például a székely töltelékes káposztát, az ordás palacsintát, sajtokat, kolbászokat és a kürtős kalácsot is.

Emellett elhozzák Budapestre azokat a pálinkákat is, amelyek ezer méter feletti magasságban termő vadgyümölcsökből - például áfonyából, galagonyából, csipkebogyóból - készültek.


Közvetlenül a termelőktől vásárolhatunk

Domokos István kiemelte, hogy legalább száz olyan termelő lesz jelen, aki hagyományos módszerekkel készíti kézműves termékeit és a rendezvény sajátossága, hogy maguk a termelők állnak a pultok mögött.

A szervező szerint 1200-1400 olyan termék lesz jelen a fesztiválon, amelyek Magyarországon ismertek ugyan, de kereskedelmi forgalomban nem igazán kaphatók.

 

Hívogatógasztronómiaszékelyek