2024.05.22, Szerda

Érdemtelenül elfeledett lemezét éleszti újjá a KFT az A38-on

mti

2018.03.20. 15:38

Az 1988-as mostoha körülmények miatt az Édes életet végül egy építőipari cég jelentette meg, így alig lehetett elérni a boltokban.

Harminc évvel ezelőtt megjelent albuma, az Édes élet előadásával folytatja lemez(újra)bemutató sorozatát a KFT zenekar. A zenekar március 22-én csütörtökön az A38 hajón lép fel.

A lemezen szereplő dalok a kiadással kapcsolatos problémák ellenére egy ereje teljében lévő KFT-t (Laár András - ének, gitár; Bornai Tibor - billentyűs hangszerek, ének; II. Lengyelfi Miklós - bőgő, basszusgitár; Márton András - dob) mutattak, bár az is igaz, hogy a számok közül csak a Fantasztikus lány maradt meg a következő évtizedek koncertrepertoárjában. Az Óvodás szerelem, a Szeged, az Ötvenévesen Honoluluban, A vágy villamosa és a Gyorsbüfé egy-egy alkalomtól eltekintve azóta sem került elő a KFT koncertjein.


Megvalósult, amit megénekeltek

Az Ötvenévesen Honoluluban tizenhét évvel később, 2005-ben a valóságban is létrejött. A zenekar Visegrádon, Bornaiék házában ült, amikor Márton András előjött azzal, hogy abban az évben mindannyian 50 évesek. "Megkérdezte, hogy mit szólnánk, ha ebből az alkalomból elmennénk Honoluluba? Az ötlet mindenkinek tetszett, mire kirakott négy repülőjegyet az asztalra. Kiderült, hogy

hosszú idő alatt, a zenekari gázsikból lecsipegetve spórolta össze a pénzt az utazásra,

mert Márton András már két évvel korábban kitalálta az egészet" - mesélte II. Lengyelfi Miklós.

A lemez megjelenésekor a KFT szerződést bontott az akkor egyeduralkodó Hungaroton kiadóval. „Amikor ugyanis a lemezt akartuk felvenni, kiderült, a hátunk mögött valaki másnak adták oda a stúdióidőnket" - idézte fel Márton András. A KFT hatodik albuma így végül egy építőipari magáncég gondozásában jelent meg 1988-ban. „A cégnek fogalma sem volt a lemezkiadásról és -terjesztésről, nem csoda, hogy az Édes életet alig lehetett fellelni a boltokban.”


Így támadt fel a legelső KFT-szám

"Sokszínű, változatos lett a lemez. Az akkor született dalok mellett rátettük a KFT legelső dalát, a Nem sikerült kikúrálni magam címűt is” – idézte az MTI Márton András dobost. „Ezt Náti, azaz Laár András a legelső próbán, 1980-ban mutatott nekünk, ez lett a zenekar stílusadója zenei és szövegvilágát tekintve egyaránt. Korábban csak kislemezen jelent meg, és mivel akkoriban a koncerteken egészen másként játszottuk, az új verziót meg akartuk örökíteni."

HívogatókoncertzenerockzeneLaár AndrásKFT