2024.05.23, Csütörtök

Idén is versenyeztek a Pilisi Parkerdő erdészei

2016.05.03. 16:00

A Pilis Parkerdő Zrt idén 31. alkalommal rendezte meg hagyományos erdészversenyét.

A Pilis Parkerdő Zrt idén 31. alkalommal rendezte meg hagyományos erdészversenyét. Az eredményhirdetést követően a Pilisi Parkerdő Év Erdésze-díját Jorzsits Miklós, a Budapesti Erdészet Hárs-hegyi kerületének kerületvezető erdésze vehette át.  

Az erdőgazdaság saját dolgozói mellett az Ipolyerdő Zrt., a Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. és VADEX Zrt. szakemberei is részt vettek a rendezvényen. A komplex feladatok megoldása során az erdészek számot adhattak szakmai felkészültségükről, vagy épp megvitathatták egymás között az örökerdő gazdálkodás legjobb módszerei. 

Mintegy 90 erdész köszöntötte a reggelt a Budakeszi Vadaspark bejáratánál felállított sátor előtt. A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének szervezésében 12 csapat sorakozott fel és vágott neki a megmérettetéseknek. A megjelenteket Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója üdvözölte. Köszöntőjében elmondta, hogy a társaság közjóléti fejlesztései mellett kiemelten fontos, hogy az itt dolgozók szakmai tudását is folyamatosan tovább képezzék. Felhívta a figyelmet, hogy a társaság által kezelt területen és annak határaiban mintegy 3 millió ember él, akiknek fontos megmutatni, milyen szakértő kezek dolgoznak az erdőkben.

Az első megmérettetés során a versenyzők egy írásbeli tesztet töltöttek ki. Ezután a gyakorlati feladatok következtek: a Szilfa-tisztáson többek között fametszetekből is fel kellett ismerni a résztvevőknek az egyes fafajokat, míg a következő állomáson a trófeák bírálását kellett végrehajtani. A versenyzőknek meg kellett becsülniük, hogy milyen távolságra lehet a kihelyezett őz, gímszarvas, dámszarvas vagy muflon trófeája. Mint mindig, a szakmai feladatok között idén is kiemelt szerepet kapott a jelölés: a feladat során azokat a faegyedeket kellett kiválasztani, melyek az adott területen a legjobb helyen vannak, mind erdőgazdálkodási, mint természetességi szempontból. A jelölés során azokat az örökerdő elveket kellett a versenyzőknek alkalmazni, melyek a Pilisi Parkerdőnél már meghonosodott, az erdőgazdálkodás holisztikus, ökoszisztéma-menedzsment jellegét is tükrözik.

Az utolsó állomáson az élőfa-készletet kellett felmérniük a résztvevőknek.  Az átlaló és a Suunto-féle famagasságmérő mellett előkerült egy bizonyos Bitterlich-féle tükrös relaszkóp is, melynek segítségével egyetlen körbefordulással kellett kiszámolni a hektáronkénti fatömeget.

Egyéni versenyben 1. helyezést ért el Csegöldi Ádám a Gödöllői Erdészettől, aki az Országos Erdészeti Egyesület Év Erdésze-díjáért versenghet majd, melyet a nyertes az OEE 150 éves fennállásának jubileumi, erdélyi vándorgyűlésén vehet majd át. A második helyen Kolozsi Géza, a Valkói Erdészet kerületvezető erdésze végzett, míg a harmadik helyért járó díjat Sándorfi Péter vehette át a Visegrádi Erdészettől.

A zsűri a csapatok teljesítményét is díjazta: 1. helyen a Valkói Erdészet csapata végzett. A második helyért nagy verseny zajlott a Visegrádi és a Gödöllői Erdészet között, végül Mátyás király városának erdészei vihették haza 2. helyezett díját.

A díjátadások sorát a Pilisi Parkerdő Év Erdésze elismerésének átadása zárta. Az idei évben a megtisztelő díjat a Budapesti Erdészet kerületvezető erdésze, Jorzsits Miklós vehette át. Miki bácsi – ahogy közvetlen kollégái hívják – 1977-ben kezdte meg pályafutását az erdőgazdaságnál. Közjóléti berendezések létesítése és karbantartása volt elsődleges feladata a kezdetekben, mely meghatározta az erdők közjóléti szerepéhez való hozzáállását. 1989-ben szerezte meg erdésztechnikusi végzettségét a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolában. Nem sokkal ezután Budapest egyik leglátogatottabb erdeibe, a Hárs-hegyi kerületbe nevezték ki kerületvezető erdésznek. Kezének nyomát viseli többek között a hárs-hegyi örökerdő is. 

forrás: parkerdo.hu

Galéria

Pilisi ParkerdőHelyiÉv Erdészeerdőgazdaság