2024.02.28, Szerda

Jelentősen javul öt dunakanyari település környezetminősége

2015.12.23. 20:41

Hirdetés

Öt, a szentendrei szennyvíz-agglomerációhoz tartozó település csatornahálózata bővült, a 3800 háztartást érintő, több mint 4 milliárd forintos fejlesztés záró rendezvényét kedden tartották Pócsmegyeren.

A Szentendrén, Leányfalun, Tahitótfalun, Pócsmegyeren és Szigetmonostoron megvalósult beruházás záró eseményén Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kiemelte: a projektnek köszönhetően "megőrizzük a Szentendrei-sziget és a Dunakanyar természeti értékeit azáltal, hogy a csatornarendszer kiépítésével megakadályozzuk a szennyező anyagok talajba és vízbe jutását".
Az államtitkár felidézte: az Európai Unió 2010-es prognózisával szemben, amikor 25-30 százalékos forrásveszteséget jósolt az uniós fejlesztések területén, mostanra - az átalakított pályázati intézményrendszernek köszönhetően - Magyarország a forrásvesztés helyett elsőként a tagállamok közül felhasználta a 2007-2013 közötti fejlesztési időszakban rendelkezésre álló források száz százalékát, a kifizetések már meghaladják a 9 ezer milliárd forintot, és 70 560 projekt részesült támogatásban.     Emlékeztetett arra is, hogy a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban összesen 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, s a célkitűzés a fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővítésére épülő gazdasági növekedés. Hangsúlyozta, hogy a kis- és közepes vállalkozások fejlesztése és exportképességének erősítése továbbra is az egyik legfontosabb irány.     Megjegyezte: a kormány tartalmilag és formailag is átalakította az uniós források felhasználásának pályázati rendszerét, hogy minél több sikeres pályázat születhessen.     Németh Miklós, a Dunakanyari Csatornázási Társulás (DCST) elnöke, Pócsmegyer polgármestere (független) a beruházással kapcsolatban elmondta: 60 kilométernyi csőhálózat épült meg, és üzemkész a csatornarendszer. Az öt településen közel 4 ezer ingatlant érint a csatornázási fejlesztés: Pócsmegyeren és Szigetmonostoron közel 2500-at, Leányfalun, Tahitótfalun és Szentendrén közel 1500-at. A több mint 4 milliárd forintos, uniós támogatásból, illetve lakossági befizetésekből megvalósuló beruházással jelentősen javul a lakosság életminősége, valamint csökken a környezet terhelése. Hozzátette: a projekttel párhuzamosan idén befejeződött a szentendrei szennyvíztisztító telep fejlesztése, így az alkalmassá vált a régió megnövekedett igényeinek kiszolgálására, csökkentve a környezeti terhelést.     A településvezető az MTI-nek elmondta, hogy a fejlesztéssel érintett terület a vízbázis védelme szempontjából is jelentős. A kivitelezést az A-Híd Zrt. és a Penta Kft. által alkotott konzorcium végezte. 

mti

fotó: idegenvezetes.hu

Galéria

HelyiDunakanyarcsatornahálózat