2024.04.20, Szombat

A gőzgombóc ünnepe Zebegényben

mti

2016.07.23. 09:45

A hét évvel ezelőtt indult Zebegényi Gőzgombóc Fesztiválon a Tampfknelé, azaz a gőzgombócé a főszerep.

Hirdetés

A gőzgombóc különféle változatait kóstolhatják meg az érdeklődők szombaton Zebegényben.

A Sebegin Hagyománymentő Egyesület és a helyi német nemzetiségi önkormányzat által rendezett, szombat délben kezdődő gőzgombócfesztivál keretében környékbeli hagyományőrző együttesek és ismert sváb zenekarok szórakoztatják a közönséget - mondta el Bodor Kornélia szervező.     

A tradicionális német ételt a helyi asszonyok készítik, akik szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták a sváb konyha nélkülözhetetlen és sokféleképpen fogyasztható finomságát. "A gőzgombóc kelt tésztából készül, és gőz fölött párolják, megfőzik, vagy megsütik, és babfőzelékkel, sült oldalassal, esetleg csülökkel, szalonnával, vagy éppen édesen fogyasztják."

Tavaly több mint 1700 gombóc kelt el, lekvárral töltve, vaníliasodóval öntve vagy éppen káposztaágyon, sósan.

A fesztiválon idén is jelen lesz Zebegény Baranya megyei testvértelepülése, Geresdlak, amelynek lakói szintén nagy mesterei a gőzgombóc készítésének. Az erre az alkalomra érkező, Egy darabka Geresdlak című kiállítás a könyvtárban lesz látható.    

 A sós és édes finomságok mellett sváb együttesek produkcióit élvezheti a közönség, a többi között fellépnek a leányvári, a dunabogdányi és a sóskúti fúvósok, a kismarosi Nachtigall Kórus, a Zebegényi Gitárműhely növendékei és a német nemzetiségi hagyományőrző tábor résztvevői, a programot este retró diszkó zárja. 

forrás: mti

fotó: Szökőcs-Mohács

Ajánljuk még