2024.04.25, Csütörtök

Új megállapodással erősítette meg a testvérvárosi státuszt Krakkó és Budapest

MTI

2017.06.06. 10:11

Ebből az alkalomból a két város történetét bemutató kiállítás is nyílt, amely a magyar főváros után most Krakkóban látható.

Hirdetés

Új testvérvárosi megállapodást kötött Budapest és Krakkó – jelentette be Tarlós István budapesti főpolgármester hétfő este a Krakkói Várostörténeti Múzeumban, a „Közös úton - Budapest és Krakkó a középkorban” című kiállítás megnyitóján. A lengyelországi magyar kulturális évad keretében rendezett tárlatot Tarlós István Krakkó főpolgármesterével, Jacek Majchrowskival együtt nyitotta meg a múzeum konferenciatermében.

A két város először 2005-ben írt alá ilyen szerződést. Tarlós István szerint az éppen nyíló kiállítás annak bizonyítéka, hogy az új megállapodást is tényleges tartalommal fogják kitölteni: a több mint 450 műtárgyat felsorakoztató, Krakkó és Budapest több tekintetben is párhuzamos fejlődését bemutató tárlat a közös történelmi eseményekre világít rá a 9. századtól a 17. század elejéig. Felidézi a két város történetét meghatározó személyiségeket - köztük az Anjou és a Jagelló dinasztia tagjait, valamint Báthory István lengyel király, erdélyi fejedelem alakját - és rávilágít a korabeli városlakók hétköznapjaira is.

A Budapesti Történeti Múzeum és a Krakkói Várostörténeti Múzeum együttműködésében létrejött tárlatot Budapesten tavaly márciustól júliusig mintegy 40 ezer látogató tekintette meg, a Krakkó főterén található múzeumban pedig augusztus 20-ig látogatható. A kiállítás alkalmából gazdag képanyaggal és tanulmányokkal rendelkező lengyel-angol nyelvű katalógust is kiadtak.

külföldkiállítástestvérvároslengyel-magyar barátság