2024.04.20, Szombat

Egy dicsőséglista, amelyen Albánia veri a világot

origo.hu

2017.08.28. 10:40

Földünk 193 országa közül eddig négynek sikerült százszázalékosan átállni a megújuló energiaforrásokra.

Hirdetés

Costa Rica idén elérte azt a szintet, melyen energiatermelése teljes egészében környezetbarát alapokon nyugszik – olvasható az Origo összeállításában. A közép-amerikai országban a vízenergiát a föld mélyének hőjét hasznosítják duzzasztók és geotermikus erőművek által.

A Magyarországnál nagyjából négyszer nagyobb, dél-amerikai Paraguay szintén a hidroenergiával ért célba. A brazilok által a Parána folyóra, a két ország határára épített Itaipu erőmű szolgáltatja Paraguay villamosenergia-szükségletének 100 százalékát. A majd 13 millió köbméter betont tartalmazó, közel 200 méter magas kolosszust egy amerikai mérnökökből álló társaság a modern világ egyik csodájának javasolta.

Európában szintén van két állam, amely megvalósította az átállást. Az egyik a sokat favorizált Izland, a szigetországban olyan mélységbe fúrtak le tiszta geotermikus energiáért, amilyen magas a Mont Blanc.

A negyedik ország a Balkánon található Albánia, ahol a víz hasznosításával érték el a teljesen megújuló forrásra épített villamosenergia-termelést. Az országot keresztül-kasul behálózó, nagy vízhozamú folyókra építettek. A megtermelt villamos energiából már exportra is jut.

A szakértők úgy látják, a siker egyik titka a természeti adottságok és a megfelelő energiapolitika mellett az volt, hogy ezekben az országokban viszonylag kevesen élnek. Izlandon 334 000 ember él, Albániában 3 millió, Costa Ricában 4,8 millió, de még Paraguayban is csak 6,7 millió. További tény, hogy a közellátáshoz kapcsolódó környezetbarát energiatermelés nem jelenti azt, hogy a hagyományos üzemű autókat kivonták volna a forgalomból az érintett országokban.

megújuló energia