2024.07.19, Péntek

Korábban reménytelen esetekben is helyreállítható lehet az agysérülés

MTI

2017.09.26. 18:47

A test legnagyobb paraszimpatikus idegének stimulálásával egy 15 éve eszméletlen férfinál jelentős javulást sikerült elérni.

A bolygóideg stimulálásával részben visszanyerte eszméletét egy 15 éve vegetatív állapotban lévő 35 éves francia férfi. Az orvosok a férfit, aki egy gépkocsibaleset miatt került tartósan eszméletlen állapotba, kísérleti gyógymóddal kezelték, mellkasába idegi ingerlőkészüléket ültettek be. Egy hónap múlva a férfi már reagált az egyszerűbb instrukciókra, képes volt elfordítani fejét és szemeivel követni tudott tárgyat - adta hírül a BBC News honlapja.

A beteg édesanyja is arról számolt be, hogy javult a férfi képessége hosszabb ébrenlétre, amikor a terapeuta felolvasását hallgatta. Az agyról készült felvételek is jelezték a javulást. Szélesre nyílt szemekkel, meglepődve reagált például arra, amikor az orvos fejével hirtelen arca fölé hajolt.

 

Nagyobb számú mintán is ki kell próbálni a módszert

A bolygóideg stimulálás (VNS) nem minden agysérülésnél alkalmazható hatékonyan. Angela Sirigu, a lyoni Marc Jeannerod Kognitív Tudományok Intézetének szakembere ennél az igen súlyos állapotban lévő betegnél próbálta ki a gyógymódot, amelyet széles körben használnak epilepsziában vagy depresszióban szenvedő betegek esetében.

A szakember szerint a kezelés megmutatta, az agy befolyásolhatósága és helyreállíthatósága még akkor is lehetséges, amikor már szinte minden remény eltűnt. „Ezután nagyobb számú betegmintán kell kipróbálni a bolygóideg-stimulálás hatékonyságát" - tette hozzá.

A bolygóideg (vagus) a test legnagyobb paraszimpatikus idege, az agyat a test számos szervével köti össze, egyebek között felelős a beszédért, nyelésért, lélegzéskor gége nyitva tartásáért, a szívverés lassításáért, az emésztési folyamatok megindításáért és a gyulladások szabályozásáért. Az agyvelőből ered és a koponyán áthaladva a mellüregben több irányba ágazik el, szerveket és izmokat behálózva. Ez az ideg az agy és az energiatermelő emésztőrendszer közötti kommunikáció fő vonala.

gyógyításbetegek