2024.06.17, Hétfő

Gondolta volna? A rózsa az eper közeli rokona

MTI

2018.05.02. 20:52

Genetikai térképet készítettek a szimbolikus virágról, melynek segítségével tovább virágzó, ellenállóbb fajtákat lehet majd nemesíteni.

Megfejtették a rózsák teljes genetikai kódját: kiderült, hogy a virág közelebbi rokonságban áll az eperrel, mint gondolnánk - számolt be a tudományos eredményről szerdán a BBC News.

A rózsák genetikai térképét egy nemzetközi kutatócsoport készítette el nyolc év alatt. A tudósok megállapították, hogy a rózsa mely génjei felelősek az illatért, a színért és a virág tartósságáért - mondta el a lyoni ENS egyetem munkatársa, a kutatást vezető Mohammed Bendahmane.

A Nature Genetics folyóiratban publikált tanulmány több mint 40 francia, német, kínai és brit tudós munkáját összegzi. A genetikai információ birtokában a rózsatermesztők új, tovább virágzó fajtákat tudnak nemesíteni, amelyek a növényi kártevőkkel szemben is ellenállóbbak. A genetikai térkép a Rosaceae családról is többet árul el, ahová az almák, a körték és az eprek is tartoznak. „A rózsa és az eper egymáshoz nagyon közel álló fajok" - hangsúlyozta Bendahmane.

 

A történelem során a rózsa sokszor vált szimbólummá

A rózsák több ezer éve a kertek díszei, termesztésük feltehetőleg Kínában kezdődött. A Római Birodalom korában vadon nőttek a Közel-Keleten, ünnepségeken szórták a rózsaszirmokat vagy illatszert készítettek belőlük. A 15. században a rózsa a brit trónért folyó küzdelem szimbólumává vált a rózsák háborúja idején. A fehér rózsa a York-házat képviselte, a vörös rózsa pedig a Lancaster-házat.

növénytermesztéstudományvirág