2024.04.23, Kedd

4,5 millió forintot ért Seven, az ausztrál terelőkutya

theage.com.au

2018.06.18. 16:23

A kétéves kelpie ötezer ember szeme láttára nyújtott bravúros teljesítményt a birkák közt, az aukción így közel négyszeres áron kelt el az átlagoshoz képest.

Hirdetés

Világrekordot döntött egy ausztrál állattenyésztő: 22 ezer ausztrál dollárért (több mint 4,5 millió forint) vásárolt magának kelpie fajtájú terelőkutyát – adta hírül a The Age. A tízezer érdeklődő részvételével múlt héten megtartott casterton-i árverésen 50 munkakutya talált új gazdára: összesen 261 ezer dollárt fizettek értük, átlagosan 5289 dollárt kutyánként.

forrás: Tash Franko Photography

A Glencairn Seven névre hallgató kétéves, rekordáron elkelt kan kutyának az aukciós katalógus szerint nagy szíve van, és egész nap bírja a munkát. Azonban a helyszínen bemutatott teljesítménye volt az igazán döntő: mintegy ötezer ember nézte végig az árverés előtt, ahogyan a birkákat tereli.

A korábbi rekord 14 ezer ausztrál dollár volt, melyet nemrégen, idén márciusban állítottak be, azelőtt azonban 6 évig tartotta az első helyet egy 12 ezer dolláros eladás. Seven új otthona az ausztráliai Castertontól keletre, Hamiltonban lesz.

 

Megéri az árát?

Karen Stephens, a Casterton Kelpie Szövetség elnöke szerint a modern korban is fontos feladatot látnak el a terelőkutyák. „Akár két ember munkáját is egyedül elvégzik, nem feleselnek, nem vesznek ki szabadnapot és hosszú órákon át bírják a munkát. Néhány jó kelpie akár ötezer birkával is gond nélkül elbír.”

Az elnök hozzátette: a tenyészetben az állattartókat tanítják meg a kutyával dolgozni, és nem fordítva: Seven is azt a munkát fogja végezni, amit a legjobban szeret. Az ausztrál kelpie kutyafajta eredetileg a Castertonhoz közeli Warrock városából származik.

kutyaárverésvilágrekordAusztrália