2024.04.20, Szombat

A jövő haszonnövényei elvehetik a kártevők kedvét a szaporodástól

iflscience.com, Wikipedia

2018.06.25. 17:54

Gyomirtó helyett génterápia segítene a jó termésben.

Hirdetés

Új, természetkímélő irányból közelítené meg a rovarirtás problémáját egy angol kutatócsapat – írja az IFLScience.com. A tudományos hírportál szerint a Earlham Intézet tudósai azt a régóta ismert tényt használják ki új projektjükben, miszerint a növények a rovarok párzási viselkedését befolyásoló feromonokat bocsátanak ki. Ezek a kémiai anyagok vagy vonzzák, vagy taszítják a rovarokat, sőt képesek akár megakadályozni a szaporodásukat is azáltal, hogy összezavarják a biológiai órájukat.

A feromonok a jelenleg használt növényirtókkal szemben nem károsak a természetre, kifejezetten célzottan csak annak a rovarfajnak a születési rátáját csökkentik, amely ellen alkalmazzák őket. Eddig azért nem használták nagyobb tömegben ezeket az anyagokat, mert drága az előállításuk.

 

Szexi növénnyel akadályoznák meg a rovarok párzását

A angol kutatócsapat erre a problémára egy szintén modern eszközzel, a genetikai módosítással keres megoldást. A tudósok új, génmanipulált dohányt hoznak létre, mely maga termeli az emberek számára hatástalan, a haszonnövényt megrágcsáló molylepkéknél viszont frigid viselkedést okozó feromont. Ezt a dohányt némileg ellentmondásosan szexi növények hívnák, a jelenlegi termőföldeken történő elültetésével pedig megszabadulnának a kártevőktől.

mezőgazdaságnövénytermesztéstudomány