2024.07.20, Szombat

Nyolc uniós országban már többen szülnek házasságon kívül, mint belül

MTI

2018.08.09. 13:05

Hazánk még nem tartozik ezek közé, de az arányunk az átlagnál magasabb.

Csaknem minden második gyerek házasságon kívül született 2016-ban az Európai Unióban - írta friss jelentésében az Eurostat uniós statisztikai hivatal. A szervezet csütörtökön közzétett adatai szerint két évvel ezelőtt a gyerekek körülbelül 43 százaléka született házasságon kívül, ez a szám 15 százalékponttal magasabb, mint 2000-ben volt, azaz évente nagyjából egy százalékponttal emelkedett. Az Eurostat szerint ez a családmodell lassú, de folyamatos változását jelzi.

Nyolc uniós tagállamban magasabb volt a házasságon kívül született gyerekek aránya, mint a házasságban születetteké: Franciaországban 60 százalékos, majd Bulgária és Szlovénia (59), Észtország (56), Svédország (55), Dánia (54), Portugália (53) és Hollandia (50) következett.

A skála másik végén Görögország, Horvátország és Ciprus található, amelyekben kevesebb mint 20 százalék volt a házasságon kívül született gyerekek aránya. Magyarországon a házasságon kívül született gyermekek aránya 47 százalék volt 2016-ban, ami valamivel magasabb az uniós átlagnál.

 

Szinte mindenhol növekszik az arány, de nagyok az egyéni különbségek

A jelentésben arról is beszámoltak, hogy 2015 és 2016 között az EU valamennyi tagállamában nőtt ez az arány, kivéve Észtországban, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Vizsgálták az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) államait is: az arány Liechtensteinben és Svájcban 25 százalék alatt volt, ami jóval alacsonyabb, mint a norvégiai (56) és az izlandi (70).

gyerekekházasságEurópai Uniógyermekvállalás