2024.04.20, Szombat

Emberi életeket menthet a drón

MTI

2018.12.20. 13:06

A drónnal való oltóanyag- és gyógyszerszállítás lehetővé teszi, hogy a nehezen megközelíthető helyeken élők is megkapják a megfelelő egészségügyi ellátást.

Hirdetés

Egy csendes-óceáni kis szigeten élő kisbaba lett az első ember, aki drónnal szállított vakcinát kapott. A Vanuatu sziget nehezen elérhető pontjára az UNICEF küldött oltóanyagot a távirányított eszközzel – számolt be róla a BBC News. Az ezen a kis szigeten élő gyermekek 20 %-a nem jut fontos vakcinákhoz, mivel túl nehéz megközelíteni a lakóhelyüket.


Nagy előrelépés az egészségügyben a drónos szállítás

A drónos repülés nagy előrelépés a globális egészségügyben. Mikor a gyerekek megfelelő ellátásának legnagyobb nehézségét az elérésük okozza, a dróntechnológia fordulópontot jelenthet abban, hogy az utolsó kilométereket áthidaljuk, és minden gyermeket elérjünk" - hangsúlyozta Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója.

Gyógyszert már korábban is küldtek drónnal, de most történt először, hogy egy ország egy kereskedelmi drónokat üzemeltető céggel szerződött a nehezen megközelíthető területekre történő vakcinák kiszállítására.

Az oltóanyaggal a helyi nővér 13 gyermeket és öt várandós kismamát oltott be egy faluban. A drónok nélkül a Cook-öbölben élő közösséghez csak gyalog vagy csónakon lehetett volna eljutni, ami órákba tellett volna, míg a drón 25 perc alatt odaérkezett. A gyorsaság azért is fontos, mert bizonyos gyógyszerek csak megfelelő, hideg hőmérsékleten tárolhatók.

külföldegészségügydrón