2024.04.20, Szombat
Saját szervezetünk lehet képes a cukorbetegség kezelésére
Pexels

Saját szervezetünk lehet képes a cukorbetegség kezelésére

mti

2019.01.06. 13:29

Új kezelési irányt adhat a népbetegségnek egy norvégiai kutatás.

Hirdetés

Saját hasnyálmirigyünk lehet képes a cukorbetegség meggyógyítására – derül a norvégiai Bergeni Egyetem kutatócsoportjának munkájából. "Valószínűleg a cukorbetegség-kezelés egy teljesen új formájának a kezdetét jelenheti ez, amikor a szervezet képes saját inzulint termelni egy kis kezdeti segítséggel" – mondta el Luiza Ghila, az egyetem kutatója a Science Daily tudományos hírportálnak.

Mivel a cukorbetegséget az okozza, hogy nem képesek inzulint termelni a sérült vagy hiányzó sejtek a hasnyálmirigyben, nagy jelentőségű a felfedezés, aminek során a tudósok rájöttek: a szomszédos sejtek egy másik csoportja (az úgynevezett glukagonteremlő sejtek) is képesek lehetnek átvenni a feladatot.

Luiza Ghila és kutatócsoportja képes volt jelentősen növelni az inzulintermelő sejtek számát a hasnyálmirigyben egy hatóanyag segítségével, amely hatással volt a sejtek közötti jelzőfolyamatra. Eredményeiket állatkísérletekben mutatták be. Ha a módszerüket sikeresen lehet megbízhatóan reprodukálni emberekben, lehetséges, hogy sok cukorbeteg megszabadul a napi inzulinjekciók szükségétől.

Fókuszbanegészségügykutatásegészségcukorbetegség