2021.10.25, Hétfő
Ez a szöveg állt a világ legrégebbi Valentin-napi üdvözletén
Illusztráció (quillingklub.network.hu)

Ez a szöveg állt a világ legrégebbi Valentin-napi üdvözletén

MTI

2019.02.14. 16:32

A világ legrégebbi Valentin-napi üdvözlőkártyáját egy magazin főszerkesztője vásárolta meg mintegy 2,5 millió forint értékben.

Hirdetés

A világ legrégebbi Valentin-napi üdvözlőkártyája hétezer fontért, vagyis mintegy 2,5 millió forintért kelt el egy derbyshire-i árverésen.

A kézzel írott, 230 éves üdvözletet eredetileg 300-400 font (108 ezer-145 ezer forint) közötti kikiáltási áron kínálta a Hansons aukciósház. A kártya végül hétezer fontot ért egy londoni vásárlónak - írta a BBC News. Az 1790-es keltezésű szerelmes üdvözletet Jakki Brown, egy londoni üdvözlőlap-magazin főszerkesztője vásárolta meg.

Mint elmondta, nagyon izgatott volt, nehogy más vigye el előle a kártyát.

"Számomra ez a Valenti-napi üdvözlet gyönyörű példája egy el nem múló brit hagyománynak. Sohasem válok meg tőle"

- hangsúlyozta a szerencsés vásárló.

Charles Hanson, az aukciósház vezetője elmondta, hogy akkor bukkant a különlegességre, amikor egy 1949 és 1990 közötti, a viktoriánus és a György-korszakból származó kártyagyűjtemény darabjait becsülte fel.

"Isten veled édes galambom. Csak a tiéd a szerelmem. És ha nem leszel az enyém, sohasem találok nyugtot"

- írta az egykori szerelmes a kártyán, amely Hanson szerint a világ legrégebbi fennmaradt Valentin-napi üdvözlete.

A legkorábbi angol nyelvű Valentin-napi levél 1477-ből származik. Nagy-Britanniában a 17. századtól ünneplik a Valentin-napot. A 18. század közepétől már közkeletű szokás volt, hogy a barátok, szerelmesek kis ajándékkal vagy kézírásos üzenettel fejezték ki egymáshoz való ragaszkodásukat.

külföld