2024.07.24, Szerda
A Star Wars és Asterix szereplőiról neveztek el új rovarfajokat
Illusztráció

A Star Wars és Asterix szereplőiról neveztek el új rovarfajokat

MTI

2019.03.09. 08:46

Az indonéziai Celebesz szigetén több mint száz új rovarfajt fedeztek fel.

Több mint száz új rovarfajt fedeztek fel egy indonéz sziget esőerdejében. A tudósok szerint a mindössze néhány milliméter nagyságú bogarak mind a Trigonopterus nemzetséghez tartoznak, vagyis az ormányosbogarak közé.   Ebből a rovarcsoportból csupán egyet találtak 1885-ben Celebeszen. Az egzotikus élővilágáról híres szigetet esőerdők borítják, bár nagy részüket kivágták már.

Az új fajokat főleg a Star Wars és az Asterix szereplőiről nevezték el, így kapta egy zöld fényes bogár a Yoda, egy gömbölyű pedig az Obelix nevet. Tudósokról is neveztek el néhányat: Charles Darvin mellett a DNS-kutatás úttörői, Francis Crick és James Watson is névadó lett - írta a BBC News.

Az újabb bogárfajokat felfedező indonéz és német kutatók szerint sokkal több rovarfajt is lehet még találni a régióban.

"Kutatásunk nem ért véget, lehet, hogy eddig csak a felszínt kapirgáltuk. Celebesz földrajza nagyon összetett, és sok területén még sohasem kutattak rovarok után"

- mondta el Raden Pramesa Narakusumo, az Indonéz Biológiai Kutatóközpont múzeumának bogarakkal foglalkozó kurátora.

A kutatócsoport ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az új fajok felfedezése ellenére, részben az erdőirtások miatt, továbbra is csökken a rovarok száma, ami veszélyezteti a biológiai sokféleséget. Az új kutatások szerint világszerte drámaian csökken a rovarpopulációk száma.

külföldfelfedezéskutatás