2024.05.22, Szerda

Korrupt autópálya-rendőrök ellen emeltek vádat

2016.05.10. 13:18

Vesztegetés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség tizenkét rendőr ellen.

Vesztegetés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség tizenkét rendőr, illetve volt rendőr ellen, akik egy autópálya-alosztály dolgozóiként több mint egy éven át koordináltan követtek el korrupciós bűncselekményeket.

A dabasi autópálya-alosztály egy vezető beosztású dolgozója 2012-ben szerzett tudomást arról, hogy az állomány néhány tagja napi rendszerességgel "zsebre bírságol", vagyis pénzt kér és fogad el legtöbbször külföldiektől, cserébe pedig nem szab ki helyszíni bírságot vagy nem tesz szabálysértési feljelentést.
A vezetői feladatokat ellátó rendőr megállapodott kollégáival, szemet hunyt a zsebre bírságolások felett, a korrupt rendőröket egymás mellé osztotta be, egy szolgálati gépkocsi kilométer-számlálóját pedig átalakították úgy, hogy ne kelljen elszámolni a ténylegesen megtett kilométerekkel. Mindezekért cserébe a beosztottaktól fejenként havi húsz eurót kapott.
A vádlottak az autópálya pihenőiben időnként megjelenő, "itt a piros, hol a piros" játékról elhíresült külföldi állampolgárokból álló bűnszervezet zavartalan működését is elősegítették. A sértettek bejelentései alapján a rendőrök nem vagy csak jelentős késéssel, ám akkor "kellő látványossággal, szirénázva" vonultak ki a helyszínre. A vádlottak tudtak arról, hogy a csaló külföldiek mikor érkeznek a pihenőhelyekre, ezért akkorra csak a vesztegetésben részt vevő rendőröket osztották be szolgálatba. A vádlottak alkalmanként 600-800 eurót kaptak a bűnözői csoporttól.
Az alosztály két rendőre 2013 novemberében egy éjszaka az M5-s autópálya inárcsi pihenőjénél ellenőrzött egy tilosban parkoló külföldit. Ötven eurót kértek tőle, hogy eltekintsenek a feljelentéstől. Ellenkező esetben megbilincselik és fogva tartják - mondták neki. A sofőr nem volt hajlandó kifizetni a kért összeget, hanem az iratait hátrahagyva elhajtott, és a Kecskeméti Rendőr-kapitányságon feljelentést tett.
A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség üzletszerűen, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolja a vádlottakat.

forrás: mti/hungarokamion.hu

Galéria

Hívogatóvesztegetésautópálya